Już od dłuższego czasu obserwujemy wyraźne zmiany w zwyczajach zakupowych konsumentów. Wartości takie, jak ochrona środowiska i troska o zdrowie mają na nie większy wpływ, niż kiedykolwiek wcześniej. Z tego względu sukcesywnie rośnie sprzedaż produktów organicznych, wytwarzanych w duchu zrównoważonego rozwoju. Zjawisko to dotyczy m.in. branży odzieżowej, kosmetycznej, spożywczej, a w niej – oczywiście winiarskiej. Efekty łatwo zauważyć na sklepowych półkach: zakup wegańskiego, organicznego wina w przystępnej cenie nie jest obecnie niczym trudnym, a oferta Cono Sur zdecydowanie wyróżnia się na tym polu.
Produkcja wina organicznego – zarówno Sauvignon Blanc, jak i każdego innego szczepu – zakłada całkowitą rezygnację lub maksymalne ograniczenie syntetycznych składników na każdym etapie procesu. Inaczej mówiąc, cała produkcja przebiega w harmonii ze środowiskiem. Przykładowo, zamiast sztucznych nawozów w winnicach używa się kompostu; stosowanie środków takich, jak herbicydy, pestycydy czy fungicydy jest zabronione. Sauvignon Blanc z organicznej serii Cono Sur jest także winem w 100% wegańskim – w procesie produkcji nie używa się żadnych składników ani preparatów odzwierzęcych.
Aromatyczne grona Sauvignon Blanc uprawia się przede wszystkim we Francji, Nowej Zelandii, Chile i Kalifornii. Niewielkie zielone owoce kryją w sobie bogactwo cytrusowych, liściastych i trawiastych nut. Orzeźwiające, delikatne wino często podaje się jako aperitif, świetnie komponuje się także z pikantnymi potrawami na bazie ryb i warzyw.