Pinot Noir to odmiana wymagająca - aby osiągnąć najwyższy poziom jakości i aromatu wina, członkowie zespołu Cono Sur zachowują najwyższą uwagę i staranność na każdym etapie jego produkcji. Znakomity trunek w kieliszku jest efektem kilkuetapowego procesu, który w telegraficznym skrócie przedstawiamy poniżej.
Delikatne grona odmiany pinot noir zbierane są ręcznie, by maksymalnie ochronić je przed zgnieceniem i utratą soku. 10-kilogramowe partie owoców umieszczone w koszach jadą następnie do piwnic, w których odbywają się dalsze prace.
Owoce trafiają na pierwszą taśmę produkcyjną, gdzie pozbawia się je szypułek i łodyg.
Grona przechodzą surową kontrolę jakości - tylko te w pełni zdrowe i nieuszkodzone zostaną wykorzystane w dalszych etapach. Podobnie jak poprzednie kroki, także czynność sortowania owoców wykonywana jest ręcznie.
Owoce trafiają do otwartych pojemników, gdzie przechodzą kilkudniowy proces maceracji na zimno. Pozwala to na osiągnięcie charakterystycznych dla Pinot Noir owocowych nut oraz rubinowoczerwonego odcienia bez nadmiernej ekstrakcji tanin.
Po zakończeniu zimnej maceracji owoce miażdży się tradycyjną metodą - poprzez ugniatanie stopami.
Ten obco brzmiący termin oznacza "przepychanie" warstwy owocowych skórek z wierzchu pojemnika na spód. W Cono Sur czynność tę wykonuje się za pomocą manualnych narzędzi, kilka razy dziennie. Pigeage umożliwia stały kontakt skórek z fermentującym winem - dzięki czemu nabiera ono więcej aromatu, taniczności i intensywności koloru, zachowując jednocześnie lekkość i miękkość.
Po fermentacji Pinot Noir dojrzewa w beczkach z francuskiego dębu. Proces może trwać nawet 18 miesięcy - finalny efekt wart jest jednak każdego dnia oczekiwania!