Niewiele państw może poszczycić się równie imponującym położeniem geograficznym, jak Chile. Na północy kraju rozciąga się pustynia Atacama, na południu - lodowce sygnalizujące bliskość Antarktydy, na wschodzie – majestatyczne Andy, na zachodzie zaś Ocean Spokojny. Odległość od każdego z wymienionych obiektów kształtuje w głównej mierze klimat poszczególnych winnic. Duże znaczenie mają również specyficzne warunki atmosferyczno-terenowe, np. stopień nasłonecznienia, dzienna amplituda temperatur, wilgotność terenu czy jakość wody absorbowanej przez glebę w danym miejscu.
Geografia danego obszaru jest dla winiarzy punktem wyjścia przy wyborze terenów pod uprawę konkretnej odmiany winorośli. Przyjrzyjmy się bliżej serii Cono Sur Reserva Especial: każde wino z kolekcji reprezentuje inny szczep i powstaje w innej winnicy, zapewniającej optymalne warunki do rozwoju zdrowych, dojrzałych gron.
Zachodnia dolina Casablanca jest bliską sąsiadką Oceanu Spokojnego. Obszar podlega stałemu wpływowi prądu Humboldta, który wyraźnie obniża miejscowe temperatury, czyniąc dolinę jednym z najchłodniejszych regionów winiarskich w Chile. Mgliste poranki i liście tańczące wraz z morską bryzą są tu stałym elementem pejzażu. Wszystko to przyczynia się do wolnego dojrzewania gron, co stwarza z kolei optymalne warunki rozwoju dla szczepu Sauvignon Blanc. Rześki klimat doliny wyczuwalny jest w każdym łyku wina – Reserva Especial SB emanuje młodością i świeżością, wykreowanymi poprzez kombinację aromatów traw i cytrusów.
Niewielki dystans do Oceanu Spokojnego determinuje także klimat doliny San Antonio, miejscu produkcji wina Reserva Especial Pinot Noir. W ciągu dnia panuje tu przyjemne ciepło, dodatkowo łagodzone chłodną morską bryzą. Stosunkowo zimne noce w połączeniu z wilgotnością powietrza wywołują natomiast regularne poranne mgły. Dzięki dużemu nasłonecznieniu terenu dojrzałe grona Pinot Noir pysznią się głęboką czerwienią; podobny odcień odnajdziemy także w gotowych butelkach. Wino jest gładkie, okrągłe, nasycone aromatami czerwonych owoców.
Z wybrzeża Pacyfiku przenosimy się w Andy. Stosunkowo duża wysokość nad poziomem morza i wysoko zmineralizowane gleby, nawadniane topniejącym śniegiem, to główne czynniki klimatyczne górskiej doliny Maipo. Cono Sur produkuje tu swoje najlepsze czerwone wina; dzięki dużemu zróżnicowaniu terenu w obrębie całej doliny niemal każda butelka wina zachowuje swój unikalny charakter. Nie inaczej jest w przypadku Reserva Especial Cabernet Sauvignon. Głęboki aromat czerwonych i fioletowych owoców jest tu wzbogacony nutami drewna i popiołu; całość tworzy pełną, okrągłą kompozycję o dużym nasyceniu i wysokiej trwałości.
Północna część większej doliny Rapel, otoczona zewsząd górami, oferuje malownicze widoki i znakomite warunki do uprawy szczepu Carmenere. Grona wręcz kąpią się w promieniach słońca, lecz obfite nasłonecznienienie nie pociąga za sobą upałów: dni są tu ciepłe, lecz nie gorące, a nocą temperatura znacznie spada. Winne krzewy rosną na ciemnej, gliniastej glebie – równie bogatej i nasyonej treścią, jak wino Reserva Especial Carmenere. Ziemiste aromaty kawy i czekolady znakomicie uzupełniają podstawowe nuty wiśni i jeżyn; taka kompozycja uniesie nawet najbardziej zdecydowane smaki pieczonych mięs czy dojrzałych serów.
Dolina Rapel to prawdziwe winiarskie El Dorado: na jej południowych obrzeżach rozciąga się mniejsza dolina Colchagua, naturalnie irygowana wodami rzeki Tinguiririca. Winnice leżą bezpośrednio u podnóża Andów, lecz miejscowy klimat podlega także silnym wpływom oceanicznym. Chłodna bryza znad Pacyfiku reguluje temperaturę powietrza, zapobiegając dokuczliwym upałom. Jasne, pumeksowe gleby o niskiej zawartości składników organicznych stanowią korzystne podłoże pod uprawę szczepu Merlot. Dojrzałe, aromatyczne grona uwalniają różnorodne aromaty czerwonych i fioletowych owoców; przyjemne wrażenie po każdym łyku Reserva Especial Merlot utrzymuje się na podniebieniu jeszcze przez dłuższą chwilę.