Cono Sur A New World
Aby wejść na tę stronę, musisz potwierdzić, że przekroczyłeś wiek uprawniający do picia alkoholu.
11 kwiecień 2022

3 kryteria oceny dojrzałości winogron

Jak ustala się datę zbiorów w winnicach? Teoretycznie to proste: winobranie zaczyna się wtedy, gdy owoce są dojrzałe. No właśnie: dojrzałe – czyli jakie? Przeczytaj artykuł, by dowiedzieć się więcej!

Ocena dojrzałości winogron

Aby stwierdzić, czy grona są wystarczająco dojrzałe, należy zbadać je pod kątem następujących czynników:

  • zawartość cukru
  • dojrzałość fenolowa
  • kwasowość

Sprawdzenie poziomu każdego z nich wymaga specjalistycznej wiedzy i narzędzi, a także wyboru odpowiednich owoców składających się na materiał badawczy. Nie można zaniedbywać tu żadnego aspektu: optymalna dojrzałość gron to jeden z kluczowych czynników przesądzających o jakości uzyskanego z nich wina.


uprawa organicznego Pinot Noir w Chille


Zawartość cukru

Parametr ten jest szczególnie ważny ze względu na fakt, że ilość cukru zawartego w owocach determinuje poziom alkoholu w wyprodukowanym z nich winie. Do pomiaru służy tu przyrząd zwany refraktometrem, a uzyskany wynik wyraża się w stopniach Brixa: skala ta określa stosunek wagi cukru i wody, w której została rozpuszczona określona objętość cukru. Badanie refraktometrem jest szeroko stosowane nie tylko w branży winiarskiej, ale i w całym przemyśle spożywczym.

Dojrzałość fenolowa

Badanie dojrzałości fenolowej zaczyna się w okresie, gdy owoce zaczynają dojrzewać, a następnie jest powtarzane aż do momentu, gdy zawartość związków fenolowych, w tym warunkujących aromat wina garbników i antocyjanów, osiągnie w nich optymalny poziom. Szczególnie popularna jest tu metoda Glories, polegająca na ekstracji fenoli ze skórek w dwóch środowiskach pH: warunkach zbliżonych do pH wina oraz w bardzo wysokiej kwasowości. Uzyskane w ten sposób dane pozwalają stwierdzić, na jakim poziomie sytuuje się w danej chwili dojrzałość fenolowa owoców.




Kwasowość

Punktem wyjścia dla pomiaru kwasowości próbki jest badanie zawartości kwasu winowego – związku, który w winogronach występuje w największej ilości – a niekiedy także kwasu jabłkowego. Stężenie tych substancji jest kluczowym wskaźnikiem dla określenia dojrzałości gron. Enologowie biorą pod uwagę również stosunek zawartości cukrów do stężenia kwasów w danym materiale badawczym.

Choć każdy z wymienionych czynników da się precyzyjnie określić, często zdarza się, że uzyskane wyniki nie dają jednoznacznej odpowiedzi w kwestii dojrzałości gron – optimum we wszystkich trzech aspektach nie występuje bowiem jednocześnie. Decyzja o rozpoczęciu zbiorów należy wówczas do pracujących w winnicach specjalistów: dzięki swojej wiedzy, intuicji i bogatemu doświadczeniu enologowie Cono Sur nie mylą się w tej kwestii.

Cono Sur A New World

Social Media

Kontakt

Telefon
+48 33 829-98-40
FAX
+48 33 818-28-96
Mail
recepcja@tim-wina.com.pl
Enjoy Wine Drink Wise
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.