Najwięcej obszarów pod uprawę Pinot Noir znajduje się we Francji, Niemczech, USA, Australii i Chile. Szczególnie znane są tu wina pochodzące z doliny Willamette w Oregonie, środkowego wybrzeża Kalifornii i okolic kalifornijskiej rzeki Russian River, a także z Tasmanii i doliny Yaara w Australii. Cono Sur uprawia grona Pinot Noir w dolinie Colchagua, która już od lat 60. XX wieku była znana jako sprawdzone miejsce dla tej właśnie odmiany.
Pinot Noir plasuje się na 10. miejscu w grupie 16 najszerzej uprawianych odmian winorośli. Wśród win chilijskich właśnie ten gatunek ma najwyższą międzynarodową renomę. Właściwe mu wyrazistość, świeżość i elegancja wynikają z warunków naturalnych, w których dojrzewają grona: dolina Colchagua znajduje się na optymalnej dla Pinot Noir wysokości nad poziomem morza.
Owoce szczepu Pinot Noir są ciasno stłoczone na kiściach, tworząc kształt przypominający szyszkę sosny – stąd wywodzi się zresztą jego nazwa (fr. le pin – sosna). Chłodny klimat jest warunkiem koniecznym dla zdrowia i pełnego dojrzewania gron: owoce mają cieniutką skórkę, źle znoszą upały, a ich rozmieszczenie zwiększa ryzyko rozwoju grzybów i ataków szkodników.
W odróżnieniu od win takich, jak Zinfandel czy Merlot, Pinot Noir należy do odmian lekkich, o zawartości alkoholu między 12-14%. Zarówno w nosie, jak i na podniebieniu dominują nuty owocowe oraz ziemisto-przyprawowe, a także akcenty trufli, skóry, leśnego runa.
Nos Pinot Noir Rosé nos wyróżnia się nutami malin i wiśni, a także delikatną kremowością; na podniebieniu do głosu dochodzi świeżość i harmonijnie zbalansowana kwasowość.
Aby opisane nuty aromatyczne rozwinęły pełnię swojego potencjału, wino musi być podane w odpowiedniej temperaturze; w przypadku Pinot Noir jest to 14°C. Przed podaniem wino należy więc chłodzić co najmniej przez 2 godziny w lodówce lub kwadrans w zamrażarce.

Nic nie wydobywa aromatu wina tak skutecznie, jak odpowiednio dobrany posiłek – i odwrotnie. Pinot Noir klasycznie podaje się do dań z drobiu, tłustych ryb – łososia, tuńczyka, halibuta – oraz różnorodnych serów.
Mniej tradycyjne, lecz równie udane kombinacje to wieprzowina i grzyby.
Powyższe przykłady stanowią jedynie początek przygody z wine paringiem Pinot Noir. Ze względu na swoją wyrazistą kwasowość i niską zawartość tanin odmiana ta dobrze komponuje się z wieloma potrawami, a odkrywanie trafionych połączeń niesie ze sobą wiele radości i satysfakcji. Zachęcamy do samodzielnych poszukiwań!