Arbuz to jeden z najpopularniejszych letnich owoców - kochamy go za intensywny słodki smak i dużą soczystość miąższu, który znakomicie gasi pragnienie w ciepłe dni. Ze względu na swoje właściwości arbuz dobrze sprawdza się także jako składnik koktajli i deserów z dodatkiem alkoholu. Przed Tobą kilka pomysłów na połączenie arbuza z winem Cono Sur: szczególnie dobrze smakują w nich Bicicleta Pinot Noir Rose, Bicicleta Sauvignon Blanc Blush i Bicicleta Gewurztraminer, pełne wibrujących owocowych nut.
Wydrąż miąższ z arbuza, usuń pestki i pokrój go w kostkę, a następnie umieść w kielichu blendera. Dodaj wino w ilości 1:3 objętości arbuza oraz kostki lodu w ilości 6-8 kostek na porcję (lub więcej według indywidualnego gustu). Zblenduj całość na gładko, a następnie rozlej do szklanek i udekoruj listkami mięty.
Pokrój miąższ z arbuza w grubą kostkę lub wydrąż kulki za pomocą specjalnej łyżeczki. Usuń pestki, umieść owoce w dużym słoju i zalej winem; opcjonalnie możesz dodać do smaku plastry cytryny, limonki, liście bazylii lub mięty. Zakręcony słój wstaw do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem wyporcjuj owoce do kompotierek lub szerokich szklanek.
Do wykonania przekąski potrzebujemy arbuza w całości i strzykawki z długą igłą. Owoc dokładnie myjemy, a następnie wstrzykujemy w kilku miejscach wino (ilość płynu zależy od wielkości owocu i indywidualnych upodobań). Po nasączeniu arbuza potrząśnij nim kilka razy, by rozprowadzić wino na jak największej powierzchni miąższu. Owoc jest gotowy do krojenia i podawania po kilkugodzinnym schłodzeniu w lodówce.
Wsyp do miseczki żelatynę w ilości ½ łyżeczki na 100 ml używanego wina i rozpuść ją w niewielkiej ilości zimnej wody. Rozpuszczoną galaretkę wlej do wina, dodaj cukier do smaku i dokładnie wymieszaj. Wydrąż miąższ z połowy arbuza, pokrój w drobną kostkę i rozłóż do miseczek lub wysokich szklanek, a następnie zalej owoce winem. Podawaj po całkowitym stężeniu z listkami mięty do dekoracji.