"Bohater" niniejszego wpisu to blend, czyli wino wieloszczepowe - podstawową odmianą gron użytych do jego produkcji jest sauvignon blanc, wzbogacony niewielkim dodatkiem pinot noir. Metoda blendu (w języku polskim funkcjonuje także określenie kupaż) służy poprawie jakości wina poprzez wzajemne uzupełnianie się właściwości stosowanych odmian.
Praca nad kupażem przebiega kilkuetapowo. Każdy szczep poddaje się najpierw osobnej winifikacji, a uzyskane w jej efekcie produkty - dokładnej analizie właściwości i ocenie walorów smakowych. Wyniki analizy są podstawą do opracowania optymalnych proporcji, w której łączy się ze sobą oba wina. Po zmieszaniu nasz blend jest gotowy do butelkowania.
Połączenie dwóch wymienionych odmian pozwoliło enologom Cono Sur na uzyskanie efektu nieosiągalnego żadnym innym sposobem: smak i aromat wina cechuje się niezwykłą głębią i złożonością, nie tracąc jednocześnie na świeżości i lekkości. Baza wina to Sauvignon Blanc, pełen aromatów cytrusowych i tropikalnych z wyróżniającym się grejpfrutem. Dodatek Pinot Noir uzupełnia ją o nuty czerwonych owoców: truskawek, czereśni, malin. Rezultat zachwyca harmonią i bogactwem smaku, odzwierciedlającymi temperament Nowego Świata i zróżnicowanie klimatyczne "ojczyzny" wina - Chile.
Różowe wytrawne wino to perfekcyjny trunek na ciepłe dni - warto delektować się nim na garden parties, piknikach pod chmurką, wieczornych posiadówkach na tarasie czy w ogrodzie. Równie dobrze sprawdzi się w chłodniejszych porach roku, gdy mamy ochotę przywołać wspomnienie wiosny i lata za pośrednictwem kubków smakowych.
Jak każde rose, także nasz Blush smakuje najlepiej po solidnym schłodzeniu - rekomendowany zakres temperatur to 8-10 C. Polecamy je zarówno w roli aperitifu, jak i w towarzystwie przekąsek oraz dań głównych: szczególnie dobrze wino komponuje się z lekkimi sałatkami oraz potrawami na bazie owoców morza.