Choć Polska i Chile są oddalone od siebie o tysiące kilometrów, obywatele obu krajów dzielą kilka wspólnych cech, w tym zamiłowanie do grillowania. Uwielbiamy spędzać czas na świeżym powietrzu, spotykać się z rodziną i przyjaciółmi, a nade wszystko delektować się dobrym jedzeniem. Mięso i warzywa z grilla nie mają tu sobie równych - aromat dymu dodaje żywności smaku, jakiego nie da się osiągnąć za pomocą najdroższych przypraw.
Jeśli chodzi o dobór wina do grillowanych potraw, Chilijczycy stawiają na Cabernet Sauvignon - i warto wziąć z nich przykład, bo odmiana ta wydaje się wręcz stworzona do parowania z daniami przyrządzanymi na ruszcie. Jakie czynniki najbardziej wpływają na tę "kompatybilność"?
Taniny, czyli związki zawarte w skórkach winogron i uwalniane do wina w procesie maceracji, nadają winu jego strukturę i intensyfikują smak. Czerwone wina z zasady zawierają ich więcej, niż wina białe, a Cabernet Sauvignon wyróżnia się ich wysoką koncentracją. To właśnie taninom Cabernet zawdzięcza swoją okrągłość, dobrą kwasowość i wyrazisty smak. Mięso i warzywa z grilla - mocno zrumienione, marynowane w pikantnych przyprawach, bogate w dymne nuty - potrzebują wina, które nie zniknie pod mocą ich aromatów. Cabernet Sauvignon wywiązuje się z tej roli bez zarzutu; wino to świetnie komponuje się także z pikantną musztardą, ostrymi sosami na bazie chili lub jalapeno, które lubimy podawać do grillowanych kiełbasek.
Czy podczas grillowania udało Ci się kiedyś odmówić sobie trzeciej "ostatniej" kiełbaski, dodatkowego plastra karkóweczki albo rozkosznie ciągnącego się oscypka? Nam też nie. Gdy zewsząd docierają do nas apetyczne zapachy, raczej nie zawracamy sobie głów kontrolą objętości porcji; co więcej, na ruszcie najczęściej lądują produkty bogate w tłuszcz, odpowiadający za poczucie sytości - lub przejedzenia. Czerwone wino stymuluje wydzielanie enzymów trawiennych i przyspiesza rozkład lipidów: lampka Caberneta w towarzystwie grillowanego steka lub żeberek poprawi więc nie tylko doznania smakowe, ale i Twoje samopoczucie.
Chcesz dowiedzieć się więcej na temat food pairingu z Cabernet Sauvignon, a może interesują Cię propozycje innych gatunków wina na grilla? Zapraszamy do dalszej lektury!