Carmenere jest częścią tzw. sekstetu klasycznych odmian z Bordeaux, obejmującego także szczepy takie, jak cabernet sauvignon, sauvignon blanc, merlot, malbec i petit verdot. Nazwa pochodzi od francuskiego słowa carmin, czyli karmazyn – jesienne liście winorośli tej odmiany mają właśnie taki odcień.
Mimo burgundzkiego pochodzenia uprawy carmenere we Francji stanowią dziś nikły procent całej branży winiarskiej. Głównym producentem tego szczepu jest Chile, gdzie spotyka się je w wersji samodzielnej, jak i w blendach.

Carmenere ma szeroką reprezentację także w ofercie Cono Sur: znajdziesz je w każdej dostępnej na polskim rynku linii naszej marki. Miejscami uprawy i winifikacji są doliny Colchagua, Rapel i Maipo.
Porównując chilijskie carmenere do innych odmian, najwięcej wspólnych cech można znaleźć z merlotem – do tego stopnia, że carmenere jeszcze do niedawna uchodziło wręcz za pododmianę merlota, a okazy obu szczepów bywały mylone i poddawane wspólnej winifikacji! „Autonomię” chilijskie carmenere uzyskało w 1998 r., kiedy krajowe ministerstwo rolnictwa nadało mu status samodzielnej odmiany.
Podobieństwo do merlota widać zresztą już przy nalewaniu carmenere do kieliszka: jego wibrujący, ciemnoczerwony kolor zapowiada intensywność aromatu i złożoną strukturę. Wśród aromatów dominują nuty czerwonych owoców, jagód i pikantnych przypraw, uzupełnione akcentami czekolady, tytoniu, kawy i skóry.
Luksusowe Carmenere 20 Barrels rozwija na podniebieniu nuty śliwki, jeżyny, maliny i czereśni, podbite czekoladą, kawą i lukrecją. Wino wyróżnia się także wysoką koncentracją i gładkością tanin, które nadają całości eleganckiego charakteru.

W segmencie premium sytuuje się również Carmenere Single Vineyard – wino o fioletowoczerwonej barwie i wyrazistym aromacie letnio-jesiennych owoców, podkręconych pikanterią lukrecji i pieprzu. Świetnie zrównoważona kwasowość i okrągłe taniny sprawiają, że przy całej swojej intensywności wino jest przyjemnie gładkie.
Carmenere Reserva Especial to kolejna propozycja dla wymagających miłośników wina. Wśród aromatów prym wiodą tu jeżyny i czereśnie, a akcenty czekolady i mokki równoważą i dopełniają kompozycję. Wino jest krągłe i intensywne, a jego wyjątkowy smak utrzymuje się na podniebieniu jeszcze przez dłuższą chwilę po degustacji.
Carmenere Bicicleta zachwyca gładkością i różnorodnością aromatów, wśród których na pierwszy plan wysuwają się nuty malin, truskawek i pieprzu. Warty uwagi jest także żywy, czerwony odcień wina: carmenere to jedyna odmiana, która pozwala na uzyskanie podobnej barwy.
Carmenere jest obecne także w wegańskiej kolekcji Organic – tu występuje w postaci kupażu z Cabernet Sauvignon i Syrah. Efekt urzeka feerią aromatów z wiodącymi nutami śliwek, jagód i orzechód, zakończoną czekoladowym akcentem z dodatkiem kawy, pikantnych przypraw i palonego drewna.