Ostatnia dekada to czas wzrostu społecznej świadomości proekologicznej i zainteresowania organicznymi produktami spożywczymi. W odpowiedzi na potrzeby rynku chilijscy producenci wina skoncentrowali się na produkcji win organicznych: tylko do 2019 r. w kraju zarejestrowano ponad 113 tysięcy hektarów certyfikowanych gruntów pod ekologiczne uprawy gron, co stanowi około 2,5% całkowitej powierzchni tamtejszych winnic. Między styczniem a listopadem 2021 r. dochód z eksportu chilijskich win organicznych przekroczył 48 mln dolarów.

Sekretem sukcesu organicznych win z Chile jest unikalne krajowe terroir. Pojęcie to oznacza zespół cech danego obszaru przesądzających o jakości produkowanego na nim wina, w tym klimat, rodzaj gleby, technologia uprawy gron i samej produkcji. Znaczenie ma nawet różnorodność gatunkowa mikroorganizmów żyjących w glebach i uczestniczących w procesach fermentacji wina.
Chile jest pod tym względem położone wyjątkowo korzystnie: góry, ocean, pustynia i lodowce tworzą naturalne bariery zapobiegające rozmnażaniu się szkodników, w tym szczególnie groźnych mszyc filoksera winiec, które mogłyby zniszczyć uprawy. Winorośl uprawia się w wielu regionach, zarówno na północy, jak i południu, co pozwala na duże zróżnicowanie krajowej oferty win – każdy szczep potrzebuje innych warunków klimatyczno-terenowych, a różnorodność geograficzna Chile umożliwia zapewnienie poszczególnym odmianom winorośli optymalnych warunków dojrzewania.

Bioróżnorodność terytoriów Chile to ewenement w globalnej skali i jeden z najcenniejszych krajowych zasobów. Organiczne chilijskie wina – w tym seria Cono Sur Organic – produkowane przy ścisłym przestrzeganiu ekologicznych protokołów, są wizytówką kraju i wartościowym towarem eksportowym, który cieszy się ogromnym uznaniem w światowej społeczności miłośników wina.