Cono Sur A New World
Aby wejść na tę stronę, musisz potwierdzić, że przekroczyłeś wiek uprawniający do picia alkoholu.
21 sierpień 2023

Czerwone vs. białe - jak przebiega produkcja wina?

Poznaj różnice w produkcji wina białego i czerwonego. Co wpływa na końcowy smak trunku? Przeczytaj nasz artykuł!

Świat wina może być fascynującą podróżą przez smaki, aromaty i historie, które tkwią w każdej butelce. Dlaczego każda z nich jest wyjątkowa? Kluczową różnicą, która wpływa na ostateczny charakter wina, jest proces jego produkcji. Wina białe i czerwone różnią się od siebie nie tylko pod względem koloru, lecz także technik, które są wykorzystywane do ich stworzenia.

Krok 1: Wybór winogron

Pierwszy krok to wybór idealnych winogron. Dla win czerwonych używa się zazwyczaj odmian o grubszych skórkach, takich jak Cabernet Sauvignon czy Merlot, co nadaje winu głębszy kolor oraz bogatszy smak. Natomiast w przypadku win białych preferowane są odmiany jak Chardonnay czy Sauvignon Blanc, znane z delikatności gron.

Krok 2: Zbiór i selekcja

Następnie nadchodzi czas na zbiór winogron, który jest niezwykle istotny dla jakości wina. Staranne selekcjonowanie owoców pozwala na usunięcie niepożądanych, niedojrzałych czy uszkodzonych owoców.


Wina Cono Sur Single Vineyard


Krok 3: Tłoczenie i fermentacja

Kiedy winogrona są już zebrane, przystępuje się do procesu tłoczenia i fermentacji. W przypadku win czerwonych proces ten obejmuje skórki, co wpływa na intensywny kolor oraz głęboki smak. Zupełnie inaczej jest z winami białymi, które muszą być lekkie i aromatyczne.

Krok 4: Dojrzewanie

Dojrzewanie wina jest etapem, który ma duże znaczenie dla jego charakteru. W przypadku win czerwonych często wykorzystuje się beczki dębowe, które nadają winu subtelne nuty dębu i wanilii. Wina białe dojrzewają w stalowych zbiornikach. Pamiętajcie, że leżakowanie wina nie świadczy o tym, że jest ono lepsze od tego świeżego.

Różnice między winami białymi i czerwonymi nie kończą się jedynie na kwestii produkcji. Ostateczny smak i charakter wina zależą także od terroir, klimatu oraz wiedzy i umiejętności winiarza. Warto zaznaczyć, że każda butelka wina jest rezultatem wieloletniej pracy, troski o szczegóły i nieustającej pasji. Bez względu na preferencje, warto docenić pracę, zaangażowanie i wiedzę, które kryją się za każdą butelką wina na naszych stołach.

Cono Sur A New World

Social Media

Kontakt

Telefon
+48 33 829-98-40
FAX
+48 33 818-28-96
Mail
recepcja@tim-wina.com.pl
Enjoy Wine Drink Wise
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.