Wina czerwone z powodzeniem można podzielić na kilka kategorii. Jedną z nich są odmiany młode i owocowe, takie jak Pinot Noir. Doskonale sprawdzą się do lekkich potraw, takich jak pieczone ryby, drób, dania z grzybami oraz sałatki z wędzonym łososiem.
Pinot Noir
To propozycja delikatna i elegancka. Charakteryzują go subtelne aromaty czerwonych owoców, takich jak wiśnie czy maliny. To wino o doskonałej równowadze, miękkich taninach i wyraźnej kwasowości. Nie pozostawia uczucia ściągnięcia w ustach, jest idealne dla osób preferujących lżejsze smaki.
W następnej kategorii występują pozycje średnio-ciężkie. To między innymi: Merlot, Malbec oraz Carmenere.
Carmenere
Carmenere to szczep winny charakterystyczny dla Chile. Wina Carmenere z Cono Sur są pełne i bogate, o aromatach czarnej porzeczki, papryki, czerwonych owoców i subtelnych nutach korzennych. Charakteryzują się miękkimi taninami i zrównoważoną kwasowością.
Malbec
Swoje korzenie ma we Francji, ale tamtejsza odmiana różni się od tej uprawianej na chilijskich wzgórzach - ciężkiej, z dużą ilością wyczuwalnych tanin, o wysokiej kwasowości. Jest to wino o przejrzystej czerwono-fioletowej barwie, głębokich nutach owoców z dodatkiem wanilii, słodkiego tytoniu i kawy. To nietuzinkowa propozycja, która sprawdzi się zarówno w towarzystwie zimnych przekąsek, jak i obfitych dań z czerwonym mięsem w roli głównej.
Merlot to szczep winorośli dojrzewających mniej więcej dwa tygodnie wcześniej niż Cabernet Sauvignon. Sprawia to, że zrobione z niego wino jest dużo bardziej uniwersalne i świetnie komponuje się z czerwonym i białym mięsem, a nawet półtłustymi serami czy czekoladą. Ta chilijska odmiana uwodzi swoim wytrawnym smakiem i zachwyca rubinowymi refleksami. Odnajdziemy w nim smaki jeżyn, wiśni, malin i czekolady z delikatną nutą palonego dębu. Charakteryzuje je zrównoważona kwasowość i krągłe podniebienie.
Kolejnym rodzajem są wina ciężkie, które idealnie pasują do potraw mięsnych, takich jak steki, pieczona jagnięcina, wołowina oraz dania z grilla. Ich bogate aromaty owocowe i wyraźne taniny świetnie równoważą intensywne smaki tych dań. W swojej ofercie Cono Sur proponuje następujące trunki:
Cabernet Sauvignon
To chyba najbardziej popularny szczep w tym zestawieniu. Wino z tego szczepu jest produkowane na całym świecie z uwagi na wysoką odporność jego krzewów. Powstają z niego bardziej pełne i intensywne w smaku wina. Ma wyraźne aromaty czarnej porzeczki, czereśni i przypraw. Charakteryzuje się silnymi taninami, bogatą strukturą i długim finiszem.
Syrah
Coś co wyróżnia Syrah na tle pozostałych pozycji z oferty to mocniejsze taniny i złożone nuty smakowe. Mogą mieć aromaty czarnych jagód, śliwek i czekolady oraz, co jest bardzo charakterystyczne dla tego szczepu, pieprzu.
Chilijskie wina marki Cono Sur to wybór śmiały, który zaspokoi kubki smakowe zarówno osoby początkujące, jak i pasjonatów sztuki winiarskiej. Bogate aromaty zamknięte są w butelkach różnych linii: flagowej Biciclety, wyrazistego Single Vineyard, aksamitnej Reservy, ekskluzywnej serii 20 Barrels - złożonej z win klasy premium oraz linii Organic, która jest wyrazem troski o naszą planetę.