W ostatnich latach temat ekologii i zrównoważonego rozwoju trafił do mainstreamu. Nie przeszedł bez echa również w świecie wina. Coraz większa liczba producentów trunku zaczęła eksperymentować z alternatywnymi metodami produkcji, które nie stanowią zagrożenia dla środowiska naturalnego. W ten sposób narodził się trend win organicznych, który zdobywa coraz większą popularność zarówno wśród koneserów, jak i amatorów tego alkoholu.
Cono Sur jako pierwsza winnica w Ameryce Południowej otrzymała podwójną certyfikację ISO (określającą normy jakości): ISO 9.001 dla procedur zapewnienia jakości i ISO 14.001 dla polityk środowiskowych. Marka jest liderem w dziedzinie ochrony środowiska i od początków działalności dba o wdrażanie jak najlepszych rozwiązań, które nie będą szkodliwe dla planety. Produkcja wina może, a nawet powinna odbywać się w harmonii z naturą.
Wina organiczne produkowane przez Cono Sur są owocem zrównoważonej uprawy winorośli i naturalnych procesów produkcyjnych. Winnica korzysta z ekologicznych technik rolniczych, eliminując stosowanie pestycydów i sztucznych nawozów chemicznych. Zamiast tego, na parcelach stosowane są naturalne metody ochrony roślin, takie jak kompostowanie, zielone nawożenie i biologiczne zwalczanie szkodników. To pozwala na utrzymanie równowagi ekosystemu i zachowanie wysokiej jakości gruntu oraz wód.
Jak natomiast wygląda proces wytwarzania wina organicznego? Przede wszystkim jest on podany wielu rygorystycznym kontrolom. Owoce są zbierane ręcznie, a wzgórza można przemierzać wyłącznie na rowerze - optymalizuje to emisję szkodliwych dla środowiska substancji. Następnie winogrona są delikatnie tłoczone, aby zachować ich pełny smak i aromat. Fermentacja odbywa się przy użyciu naturalnych drożdży, co uwydatnia unikalny charakter trunku. Ważnym elementem jest minimalna ingerencja w winifikację, czyli procesy odszypułkowania, rozdrabniania i siarkowania. Pomaga ona wydobyć pełen potencjał smakowy z każdej partii soczystych owoców.
Wina organiczne to niewątpliwy trend 2023 roku, a ich popularność stale rośnie. W ofercie Cono Sur znajdują się naturalne propozycje zarówno dla pasjonatów win czerwonych jak i białych. Do serii Organic należą: Pinot Noir, Gran Reserva Cabernet Sauvignon, Cabernet Sauvignon Carmenere Syrah - pełne nut czerwonych owoców, delikatnych tanin i przyjemnej kwasowości oraz Sauvignon Blanc i Chardonnay - białe wina z nutami cytrusowymi i wyrafinowanymi akcentami mineralnymi.