Cono Sur A New World
Aby wejść na tę stronę, musisz potwierdzić, że przekroczyłeś wiek uprawniający do picia alkoholu.
10 marzec 2023

Enolog - kim jest i czym się zajmuje?

To dzięki pracy enologów możemy delektować się winem o wysokich walorach aromatycznych. Czym zajmuje się enologia i jakie warunki należy spełnić, by móc pracować w branży winiarskiej?

Enolog czy sommelier?

Zapytani o osoby związane zawodowo z winiarstwem najczęściej wymieniamy stanowisko sommeliera, ale to nie jedyna ścieżka kariery możliwa do realizacji w tej branży. Znacznie szersze możliwości kryją się w obszarze enologii, czyli - mówiąc najprościej - winoznawstwa (gr. oinos - wino, logos - nauka). Określenie “enologia” oznacza zarówno dziedzinę nauki, jak i zakres specjalizacji osoby wykwalifikowanej w tej dziedzinie.

Czym zajmuje się enolog?

W obszarze tematycznym enologii mieści się m.in. wiedza na temat uprawy winorośli, technologii przetwórstwa gron i winifikacji; wielu enologów pracuje więc w winnicach, odpowiadając bezpośrednio za efekt finalny produkcji wina, które kupujemy w sklepach i pijamy w lokalach.


Matias Rios - enolog zarządzający produkcją wina Cono Sur


Kolejną ważną kompetencją enologa jest umiejętność rozpoznania i charakterystyki poszczególnych odmian wina, wyróżnienia nut aromatycznych, oceny walorów smakowych i wieku danego trunku. Enologowie dysponują ponadto kompetencjami właściwymi dla sommelierów - potrafią prawidłowo przeprowadzić degustację wina, dopasować odpowiedni gatunek do serwowanej potrawy, doradzić przy zakupach. Całości dopełnia znajomość przepisów prawnych dotyczących produkcji i sprzedaży wina.

Dzięki posiadanej wiedzy i umiejętnościom enologowie znajdują zatrudnienie we wszystkich miejscach, gdzie produkuje i sprzedaje się wino - zarówno na stanowiskach technicznych, jak i handlowych czy marketingowych. Enologowie zajmują się często zaopatrzeniem i sporządzaniem ekspertyz dla hoteli, restauracji, winiarni czy ośrodków konferencyjnych. Możliwości kariery zawodowej dla winoznawcy oferują także media - prasa branżowa, produkcja programów telewizyjnych czy materiałów publikowanych w internecie. Specjaliści z dziedziny enologii zasiadają wreszcie w jury branżowych konkursów, prowadzą zajęcia akademickie, kursy i warsztaty specjalistyczne.




Jak zostać enologiem?

Niektóre polskie uczelnie wyższe, w tym Uniwersytet Zielonogórski czy Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, prowadzą studia podyplomowe na kierunku enologia lub technologia winiarstwa. Kształcenie pozaakademickie odbywa się na kursach zawodowych, których na rynku nie brakuje. Niezależnie od podjętej ścieżki edukacyjnej, podstawą dla przyszłych enologów jest szczera pasja i chęć do samodzielnego pogłębiania wiedzy winiarskiej - w połączeniu ze sprawnie działającymi zmysłami smaku i węchu, dobrą pamięcią i zdolnościami interpersonalnymi to gwarancja dobrych wyników.

Cono Sur A New World

Social Media

Kontakt

Telefon
+48 33 829-98-40
FAX
+48 33 818-28-96
Mail
recepcja@tim-wina.com.pl
Enjoy Wine Drink Wise
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.