Zapytani o osoby związane zawodowo z winiarstwem najczęściej wymieniamy stanowisko sommeliera, ale to nie jedyna ścieżka kariery możliwa do realizacji w tej branży. Znacznie szersze możliwości kryją się w obszarze enologii, czyli - mówiąc najprościej - winoznawstwa (gr. oinos - wino, logos - nauka). Określenie “enologia” oznacza zarówno dziedzinę nauki, jak i zakres specjalizacji osoby wykwalifikowanej w tej dziedzinie.
W obszarze tematycznym enologii mieści się m.in. wiedza na temat uprawy winorośli, technologii przetwórstwa gron i winifikacji; wielu enologów pracuje więc w winnicach, odpowiadając bezpośrednio za efekt finalny produkcji wina, które kupujemy w sklepach i pijamy w lokalach.
Matias Rios - enolog zarządzający produkcją wina Cono Sur
Kolejną ważną kompetencją enologa jest umiejętność rozpoznania i charakterystyki poszczególnych odmian wina, wyróżnienia nut aromatycznych, oceny walorów smakowych i wieku danego trunku. Enologowie dysponują ponadto kompetencjami właściwymi dla sommelierów - potrafią prawidłowo przeprowadzić degustację wina, dopasować odpowiedni gatunek do serwowanej potrawy, doradzić przy zakupach. Całości dopełnia znajomość przepisów prawnych dotyczących produkcji i sprzedaży wina.
Dzięki posiadanej wiedzy i umiejętnościom enologowie znajdują zatrudnienie we wszystkich miejscach, gdzie produkuje i sprzedaje się wino - zarówno na stanowiskach technicznych, jak i handlowych czy marketingowych. Enologowie zajmują się często zaopatrzeniem i sporządzaniem ekspertyz dla hoteli, restauracji, winiarni czy ośrodków konferencyjnych. Możliwości kariery zawodowej dla winoznawcy oferują także media - prasa branżowa, produkcja programów telewizyjnych czy materiałów publikowanych w internecie. Specjaliści z dziedziny enologii zasiadają wreszcie w jury branżowych konkursów, prowadzą zajęcia akademickie, kursy i warsztaty specjalistyczne.
.jpg)
Niektóre polskie uczelnie wyższe, w tym Uniwersytet Zielonogórski czy Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, prowadzą studia podyplomowe na kierunku enologia lub technologia winiarstwa. Kształcenie pozaakademickie odbywa się na kursach zawodowych, których na rynku nie brakuje. Niezależnie od podjętej ścieżki edukacyjnej, podstawą dla przyszłych enologów jest szczera pasja i chęć do samodzielnego pogłębiania wiedzy winiarskiej - w połączeniu ze sprawnie działającymi zmysłami smaku i węchu, dobrą pamięcią i zdolnościami interpersonalnymi to gwarancja dobrych wyników.