Pinot Noir to najbardziej wyrafinowany gatunek czerwonego wina na świecie. Jego tekstura, barwa i aromat – nasycony nutami kwiatów i czerwonych owoców, emanujący świeżością i przyjemną kwasowością – nie dają się pomylić z żadną inną odmianą. Aby osiągnąć doskonałość w każdym z wymienionych aspektów, należy poświęcić należytą uwagę wszystkim etapom produkcji wina, począwszy od wyboru lokalizacji pod uprawę gron.

Chile jest pod tym względem położone wyjątkowo korzystnie. Pinoty pozyskiwane z winorośli porastających doliny Casablanca, San Antonio i Bio-Bio cieszą się uznaniem na całym świecie. Chilijskie Pinot Noir charakteryzuje się wyraźnie wyczuwalnymi nutami wiśni i truskawek oraz akcentami aromatów ziołowych, np. tymianku czy liści laurowych. Umiarkowany klimat sprawia, że grona dojrzewają w wolnym tempie, co przekłada się na esencjonalność i znakomity balans aromatów uzyskanych win.
Nic nie wydobywa pełni walorów wina tak, jak podanie go w towarzystwie prawidłowo dobranego posiłku. Zrównoważony, idealnie zbalansowany aromat Pinot Noir otwiera przed Tobą szerokie możliwości w zakresie foodpairingu. Na początek mamy dla Ciebie 3 propozycje – na tyle zróżnicowane, że z pewnością znajdziesz wśród nich smaki odpowiadające Twoim gustom.
Koronne danie kuchni włoskiej świetnie sprawdza się w roli towarzysza Pinot Noir. Aby dodać prostej potrawie wyjątkowego charakteru, warto ograniczyć liczbę jej składników, stawiając za to na ich najwyższą jakość. Cieniutkie ciasto posmarowane sosem z dojrzałych, letnich pomidorów, kilka plastrów pieczarek i mozzarelli z bawolego mleka, odrobina czosnku i oregano… W połączeniu z kieliszkiem pinota Cono Sur masz przed sobą posiłek niczym z trattorii, w której regularnie stołują się mieszkający po sąsiedzku Włosi.

Pinot Noir pasuje równie dobrze do dań z ryb i owoców morza. Także i tutaj stawiamy na prostotę: co powiesz na filet z łososia, doprawiony czosnkiem, masłem i Twoim ulubionym dressingiem lub gałązką świeżych ziół? Przygotowaną w ten sposób rybę wystarczy owinąć folią aluminiową i wrzucić na kwadrans do piekarnika lub na ruszt. Prosto, szybko, wykwintnie!
Jeśli chcesz spróbować smaków Chile nie tylko w kieliszku, ale i na talerzu, podaj pinota Cono Sur do jednego z najpopularniejszych dań tamtejszej kuchni – carne plateada. Nie zrażaj się obcym brzemieniem nazwy; nawet z niewielkim doświadczeniem w gotowaniu możesz łatwo przyrządzić potrawę samodzielnie.
Jej podstawa to mięso wołowe (w polskich warunkach najlepsze będą mostek lub żeberka oddzielone od kości), zamarynowane w czosnku, ziołach i oliwie, a następnie duszone przez kilka godzin z pokrojonymi pomidorami, cebulą i marchewką. Aromatyczne, rozpływające się w ustach mięso podane z ziemniaczanym puree i lampką Pinot Noir to kwintesencja chilijskiego comfort food.
Kluczem do wydobycia pełni aromatu jest optymalna temperatura serwowania. Pinotom Cono Sur wystarczy 14 C – delikatnie ogrzane wino uwalnia swoją przyjemną kwasowość, świeżość i intensywne aromaty, które wynoszą je na piedestał światowego winiarstwa.