Wykonanie:
Na patelni lub w rondelku z metalową rączką rozgrzej 1-2 łyżki oliwy. Dodaj przeciśnięty ząbek czosnku, po kilka gałązek posiekanego rozmarynku i tymianku lub po ½ łyżeczki suszonych ziół. Podsmaż je razem do momentu, gdy czosnek będzie miękki i nabierze jasnozłotego koloru.
Dodaj garść posiekanych zielonych liści: botwinki, jarmużu lub szpinaku.
Obierz 2 małe ziemniaki i pokrój je w cienkie plasterki.
Zdejmij czosnek i zioła z patelni. Zacznij układać na niej warstwy ziemniaków, przekładając je zieleniną oraz czosnkiem i ziołami.
Roztrzep 1 jajko i wylej je powoli na patelnię. Potrząśnij patelnią tak, aby rozprowadzić jajko na całej powierzchni. Włóż patelnię do piekarnika rozgrzanego do 180 C i piecz przez 20 minut.
W trakcie pieczenia przygotuj sałatkę: połącz w misce startą marchewkę i starte buraki w równych proporcjach, dodaj posiekane liście buraków i kilka gałązek zielonej cebulki. W osobnym naczyniu wymieszaj składniki dressingu: oliwę i biały lub czerwony ocet winny w równych proporcjach, posiekany szczypiorek oraz musztardę Dijon do smaku. Zalej sałatkę dressingiem i dokładnie wymieszaj.
Podawaj frittatę zaraz po wyjęciu z piekarnika, z porcją sałatki i lampką wina Cono Sur Organic Cabernet Sauvignon.