Światowa popularność kuchni azjatyckiej wynika z jej licznych zalet: szlachetnej prostoty, równowagi smaków i wykorzystaniu świeżych, nieprzetworzonych produktów. Dania azjatyckie świetnie komponują się z wyrazistymi smakami i teksturami. Jeśli chodzi o wino, jednym z najtrafniejszych wyborów jest aromatyczny, a jednocześnie lekki i świeży Gewürztraminer.
To białe wino wyprodukowane z owoców o jasnoróżowej barwie pochodzi z Alzacji, regionu na pograniczu Francji i Niemiec. Grona dojrzewają w chłodnym klimacie, na gliniastych glebach. Przy degustacji Gewürztraminera najlepiej wyczuwalne są nuty owocowe, w tym brzoskwini, pomarańczy i liczi, a także nuta miodu.
Kuchnie azjatyckie różnią się w zależności od regionu, lecz większość z nich łączy charakterystyczna nuta egzotyki osiągnięta dzięki wyraźnej pikantności, kwasowości i słodyczy. Niełatwo znaleźć parę dla tak mocnych, bogatych kompozycji, jednak Cono Sur Bicicleta Gewürztraminer w większości przypadków doskonale radzi sobie w tej roli. Z tego samego względu poleca się go także jako towarzystwo dla dań bliskowschodnich i marokańskich.
Główne składniki ikonicznego dania kuchni japońskiej to ryż, wodorosty i surowe lub grillowane ryby i owoce morza. Sushi ma wiele rodzajów, spośród których najpopularniejsze jest maki – nadziewane rolki zawinięte w wodorosty nori, wypełnione ryżem i dodatkami w postaci ryb, skorupiaków, warzyw lub kremowego serka. Równie znane jest nigiri, czyli porcja ryżu uformowana w owalny kształt, przykryta plastrem ryby i doprawiona ostrym chrzanem wasabi.
Gewürztraminer – młode wino o niskiej taniczności z wyczuwalnymi aromatami owoców – świetnie komponuje się zarówno ze świeżymi kompozycjami sushi na bazie warzyw, jak i bardziej złożonymi rolkami, np. smażonymi w tempurze. Łyk wina odświeża kubki smakowe i wyostrza aromaty każdego ze składników sushi.

Kuchnia tajska także stoi ryżem – zarówno w postaci ziaren, jak i wykonanego z mąki ryżowej makaronu; inne ważne produkty to mięso, ryby, owoce morza i przyprawy. Dania komponowane są tak, by osiągnąć w nich balans pięciu smaków: kwaśnego, słonego, gorzkiego, pikantności i słodyczy. Gewürztraminer szczególnie „lubi się” z delikatnymi słodkimi nutami, dlatego w przypadku dań kuchni tajskiej będzie zawsze bezpiecznym wyborem. Na początek warto połączyć go z najpopularniejszymi potrawami tajskimi, wśród nich:
Dania kuchni azjatyckiej obfitują w różnorodne produkty, smaki i aromaty. Gewürztraminer Cono Sur nie przytłumia żadnego z nich, ale harmonijnie dopełnia całą kompozycję, wnosząc w nią właściwe sobie owocowe nuty i mineralność.