Cono Sur A New World
Aby wejść na tę stronę, musisz potwierdzić, że przekroczyłeś wiek uprawniający do picia alkoholu.
28 czerwiec 2021

Gnocchi w sosie winnym ze szparagami

Sezon na szparagi nieuchronnie zbliża się ku końcowi. Wykorzystaj go w pełni - wypróbuj przepis na gnocchi ze szparagami w sosie winnym, zaproponowany przez Dorotę z Fly me to the spoon!

GNOCCHI W SOSIE WINNYM ZE SZPARAGAMI



Autorka przepisu: Dorota, Fly me to the spoon

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: 20 minut

Składniki:

  • 500 g gnocchi ziemniaczanych
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szalotka
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 1 mała cukinia
  • 200 g pieczarek
  • 16 pomidorków koktajlowych
  • 200 ml białego wina Cono Sur
  • 200 g wegańskiej śmietanki owsianej lub kokosowej
  • Pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki uprażonego słonecznika
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Gnocchi gotujemy według przepisu na opakowaniu lub przygotowujemy własne, domowe.

Czosnek siekamy, szalotkę kroimy w piórka. Odłamujemy zdrewniałe końcówki szparagów i kroimy je na mniejsze kawałki. Cukinię kroimy w kostkę, a pieczarki w ćwiartki. Pietruszkę siekamy. Pomidorki kroimy w ćwiartki.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek. Podsmażamy szalotkę i czosnek 1 minutę, dodajemy pieczarki i cukinię, smażymy jeszcze 2 minut, dorzucamy szparagi, zalewamy białym winem i gotujemy na małym ogniu około 2-3 minuty, aż prawie całe wino odparuje. Dodajemy śmietanę, natkę, przyprawiamy, dorzucamy pomidorki i gotujemy jeszcze minutę do zgęstnienia.

Mieszamy sos z gnocchi, dekorujemy uprażonym słonecznikiem. Gotowe!

Cono Sur A New World

Social Media

Kontakt

Telefon
+48 33 829-98-40
FAX
+48 33 818-28-96
Mail
recepcja@tim-wina.com.pl
Enjoy Wine Drink Wise
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.