
Autorka przepisu: Dorota, Fly me to the spoon
Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
Przygotowanie:
Gnocchi gotujemy według przepisu na opakowaniu lub przygotowujemy własne, domowe.
Czosnek siekamy, szalotkę kroimy w piórka. Odłamujemy zdrewniałe końcówki szparagów i kroimy je na mniejsze kawałki. Cukinię kroimy w kostkę, a pieczarki w ćwiartki. Pietruszkę siekamy. Pomidorki kroimy w ćwiartki.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek. Podsmażamy szalotkę i czosnek 1 minutę, dodajemy pieczarki i cukinię, smażymy jeszcze 2 minut, dorzucamy szparagi, zalewamy białym winem i gotujemy na małym ogniu około 2-3 minuty, aż prawie całe wino odparuje. Dodajemy śmietanę, natkę, przyprawiamy, dorzucamy pomidorki i gotujemy jeszcze minutę do zgęstnienia.
Mieszamy sos z gnocchi, dekorujemy uprażonym słonecznikiem. Gotowe!