Cono Sur A New World
Aby wejść na tę stronę, musisz potwierdzić, że przekroczyłeś wiek uprawniający do picia alkoholu.
24 marzec 2022

Jak chłodzić wino? 4 praktyczne wskazówki

Aby w pełni docenić walory wina, trzeba podać je w odpowiedniej temperaturze - to wie każdy z nas. A jak osiągnąć ową temperaturę? Nasze wskazówki z pewnością Ci w tym pomogą!

Temperatura pokojowa, czyli jaka?

Choć często posługujemy się tym terminem, zdarza się, że interpretujemy go niewłaściwie – nie wszyscy wiedzą, że pojęcie „temperatury pokojowej” w stosunku do wina odnosi się do standardów historycznych. W zamkowych murach średniowiecznej Francji – ojczyzny wina – było znacznie chłodniej niż we współczesnych mieszkaniach, gdzie ciepło utrzymuje się na średnim poziomie ponad 20 stopni. Dla wina, nawet dojrzałych czerwonych odmian, to zdecydowanie za dużo; jako temperaturę pokojową należy przyjąć raczej zakres 16-18 C.




W czym chłodzić wino?

Na początek przypomnijmy, że zamkniętych win nie trzymamy w lodówce. Powinny znajdować się w zacienionym miejscu, najlepiej ułożone w pozycji leżącej. Wino schładzamy bezpośrednio przed spożyciem: poza standardową lodówką możesz posłużyć się w tym celu dedykowaną chłodziarką do wina, a w awaryjnych sytuacjach, gdy zależy Ci na maksymalnym przyspieszeniu procesu – włożyć butelkę do zamrażalnika. Optymalną temperaturę wina osiągniesz także umieszczając butelkę w wiaderku z lodem; warto wówczas dolać do pojemnika także trochę wody, która przewodzi temperaturę bardziej efektywnie.

Jak długo chłodzić wino?

Główną wskazówką jest tu rodzaj i „wiek” wina – czerwone, dojrzałe trunki potrzebują jedynie delikatnego schłodzenia, natomiast w przypadku win różowych, białych i musujących temperaturę należy obniżyć mocniej. Poniżej podajemy orientacyjny czas dla poszczególnych metod:

  • wina czerwone: 30-40 minut w lodówce, 5-6 minut w zamrażalniku, 3-5 minut w wiaderku z lodem
  • wina białe: 2-2,5 godziny w lodówce, 20-30 minut w zamrażalniku, 5-10 minut w wiaderku z lodem
  • wina musujące: 2,5-3 godzin w lodówce, 20-25 minut w zamrażalniku, ok. 10 minut w wiaderku z lodem



Wino z lodem - tak czy nie?

Dla jednych profanacja, dla innych patent na szybkie orzeźwienie: podobnie, jak w wielu innych kwestiach, także i tutaj najlepiej pasuje odpowiedź „to zależy”. Jest to kwestia indywidualna – zawsze jednak należy pamiętać, że każda kolejna kostka lodu wrzucona do kieliszka coraz mocniej rozcieńczy wino, co negatywnie odbije się na jego strukturze i intensywności aromatu. Najbezpieczniejsze w tym zakresie są wina lekkie – białe, rose, prosecco, tradycyjnie podawane w letnich miesiącach jako napoje chłodzące.

Cono Sur A New World

Social Media

Kontakt

Telefon
+48 33 829-98-40
FAX
+48 33 818-28-96
Mail
recepcja@tim-wina.com.pl
Enjoy Wine Drink Wise
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.