
Dieta wegańska cieszy się coraz większą popularnością na całym świecie: szacuje się, że obecnie w skali globalnej już jedna na sto osób odżywia się roślinnie. Niemal każdy produkt wytwarzany tradycyjnie z zastosowaniem produktów odzwierzęcych ma już swój wegański odpowiednik. Nie inaczej jest w przypadku wina – Cono Sur oferuje w ramach swojej linii Organic wina wykonane wyłącznie ze składników roślinnych.
Komponując wegański posiłek z winem należy kierować się ogólnymi zasadami wine pairingu, a więc podążać ku zbalansowaniu poziomu słodyczy, kwasowości, cierpkości, barwy i konsystencji jedzenia i napoju.
Jeżeli podajemy danie bogate w aromaty ziół i przypraw, najlepiej zrównoważyć je winem o niskiej zawartości tanin, które nie wyostrzy nadmiernie smaków i nie wywoła goryczy na podniebieniu. Optymalnym wyborem będą tu Cabernet Sauvignon, Carmenere lub Syrah.
Czerwone wina świetnie pasują także do dań złożonych z warzyw strączkowych, grzybów, pochodnych soi lub seitanu, które często przygotowywane są w podobny sposób, jak mięso.
Jeśli natomiast szukamy pary do duszonych warzyw lub sałatek doprawionych sokiem z cytrusów, wybierzmy wino lekkie, owocowe, które delikatnie orzeźwia wraz z każdym łykiem – takie, jak Sauvignon Blanc.