Białe wino przed podaniem należy solidnie schłodzić - niska temperatura podkreśla ich rześkość, świeżość i lekką strukturę. Dokładna temperatura serwowania uzależniona jest od gatunku i indywidualnych cech danego wina. Ogólna zasada jest prosta - im pełniejsze, bardziej złożone aromatycznie wino, tym krócej trzeba je chłodzić. Gatunki takie, jak gewurztraminer, potrzebują temperatur rzędu 10-13 C; wina lżejsze - riesling, sauvignon blanc - uwydatniają pełnię swojego potencjału w temperaturze 7-10 C. Wina słodkie można śmiało schładzać nawet do 6 C.
Białe wino podaje się w cienkich kieliszkach na długiej nóżce, o smukłej, lekko zwężającej się ku górze czaszy. Wina tego rodzaju nie wymagają tak dużego napowietrzenia, jak wina czerwone, dlatego kieliszki mogą być nieco mniejsze. Aby nie ocieplać schłodzonego trunku, kieliszek trzymamy za nóżkę, unikając tym samym kontaktu rozgrzanej skóry dłoni z czaszą.
Lekkie białe wina są wdzięcznym dopełnieniem wielu różnorodnych potraw - ich smak i struktura doskonale komponuje się zarówno z przekąskami i przystawkami, jak i treściwymi daniami głównymi. Lampka przyjemnie zimnego białego wina to także wspaniały aperitif.
Nadrzędną zasadą doboru wina do jedzenia zawsze jest indywidualny gust biesiadników; niezależnie od własnych eksperymentów warto jednak znać kilka podstawowych zasad wine pairingu oraz sprawdzonych połączeń, które zagrają niezależnie od okoliczności. Co warto wiedzieć na temat białego wina?
Białe wino jest naturalnym “partnerem” ryb i owoców morza: do gatunków o delikatnym, chudym mięsie (sola, morszczuk, tilapia) doskonale pasuje wino o wyczuwalnych cytrusowych aromatach i wyraźnej kwasowości, np. Sauvignon Blanc; tłuste ryby polubią się z pełniejszym Gewurztraminerem. Delikatne małże i ostrygi dobrze komponują się z Rieslingiem lub Chardonnay.
Lekkie sałatki i grillowane warzywa doprawione świeżymi ziołami najlepiej smakują w towarzystwie równie rześkich win, pełnych owocowych nut, np. Sauvignon Blanc.
Wyraźnie wyczuwalne nuty tropikalnych owoców - liczi i pomarańczy - sprawiają, że Bicicleta Gewurztraminer znakomicie dopełnia smak dań kuchni azjatyckich i krajów Maghrebu. Szczególnie dobrze w połączeniu tym wypadają potrawy tajskie czy japońskie, ale i marokańskie dania na bazie kuskusu i warzyw.