Cono Sur A New World
Aby wejść na tę stronę, musisz potwierdzić, że przekroczyłeś wiek uprawniający do picia alkoholu.
24 luty 2022

Kanapki z konfiturą z białej cebuli i owocem chlebowca

Ciekawych kompozycji kanapkowych nigdy dość! BlendMan przekłada pieczywo jackfruitem w smakowitej marynacie oraz aromatyczną konfiturą z cebuli i wina Cono Sur.

Kanapki z cebulową konfiturą i owocem chlebowca




Autor przepisu: Konrad Budzyk, BlendMan.pl

Składniki:

Konfitura cebulowa:

  • 3 cebule
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 200 ml wytrawnego białego wina
  • 1/2 łyżeczki estragonu
  • 1/4 łyżeczki pieprzu

Marynowany chlebowiec:

  • 1 puszka owoca chlebowca (Jackfruit)
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/4 łyżeczki pieprzu

Dodatkowo:

  • Dowolna sałatka lub surówka - polecam colesław.
  • Wegański majonez
  • Kiełki
  • Pieczywo

Wykonanie:

Owoc chlebowca opłucz. Rozdziel go w palcach - poszarp - i umieść w misce.

Do miski dodaj posiekany czosnek, ketchup, olej sezamowy, sos sojowy, paprykę wędzoną, tymianek, pieprz oraz sól i dokładnie wymieszaj. Odstaw na 30 minut.

Rozgrzej patelnię i smaż chlebowca, co jakiś czas mieszając.

W garnku rozgrzej oliwę. Cebulę pokrój w piórka, dodaj cukier oraz sól i smaż na średnim ogniu przez 7-10 minut. Wlej wino, dodaj przyprawy i gotuj około 20 minut - cebula ma zrobić się miękka, lekko rozpadająca, a płyn odparować.

Rozkrój bułkę, posmaruj ją z jednej strony majonezem, z drugiej konfiturą z cebuli. Dodaj do środka surówkę, usmażony owoc chlebowca oraz kiełki.

Smacznego!

Cono Sur A New World

Social Media

Kontakt

Telefon
+48 33 829-98-40
FAX
+48 33 818-28-96
Mail
recepcja@tim-wina.com.pl
Enjoy Wine Drink Wise
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.