
Autorka przepisu: Dorota, Fly me to the spoon
Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 2
Składniki:
Wykonanie:
Czosnek siekamy, pora i cukinię kroimy w półplasterki. Bulion zagotowujemy (można również użyć dobrze posolonej wody). Fasolkę i groszek przepłukujemy wrzątkiem. Słonecznik prażymy kilka minut na suchej patelni i odstawiamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Podsmażamy na niej czosnek i pora przez około minutę. Wrzucamy suchą kaszę pęczak i smażymy jeszcze 2 minuty. Zalewamy wszystko winem i gotujemy aż kasza wchłonie płyn. Dodajemy cukinię i stopniowo dolewamy bulion, każdorazowo czekając aż kasza wchłonie poprzednio wlaną porcję. Pod koniec gotowania dodajemy groszek, fasolkę i szpinak. Po około 20 – 30 minut kasza powinna być już gotowa.
Doprawiamy całość dużą ilością pieprzu, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i wykładamy na talerze. Skrapiamy olejem z pestek dyni lub oliwą z oliwek i posypujemy prażonym słonecznikiem.