
Nasze zestawienie nie mogło zacząć się inaczej: Terremoto to jeden z najpopularniejszych koktajli w Chile. Jego nazwę – po hiszpańsku „trzęsienie ziemi” – potraktuj jako znak ostrzegawczy! W ziołowo-kwaskowatym smaku prawie nie wyczuwa się alkoholu, a od wybornego napoju trudno się oderwać; istnieje więc duże prawdopodobieństwo, że po wstaniu od stołu zatrzęsą Ci się kolana :) Tradycyjnie do przygotowania Terremoto używa się chilijskiego wina Pipeño, lecz nasza wersja na bazie rieslinga Cono Sur smakuje równie dobrze.
Wlej
schłodzone wino do wysokiej szklanki, umieść u góry gałkę lodów i dodaj powoli likier. Podawaj ze słomką i długą łyżeczką.

Zdjęcia designerskich szklanek wypełnionych pasteloworóżowym napojem, przybranych owocami i kolorowymi palemkami, podbiły Instagram już przed kilkoma sezonami i królują niepodzielnie każdego lata. Popularność trendu jest w pełni uzasadniona – poza efektownym wyglądem koktajl na bazie różowego wina jest lekki, orzeźwiający i znakomicie gasi pragnienie. Przyrządzenie frosé nie sprawi Ci problemu nawet, jeśli w kuchni gotujesz tylko wodę na herbatę, a wybór ulubionego owocu pozwoli Ci osiągnąć efekt, który w 100% odpowiada Twoim kubkom smakowym.
Jeśli korzystasz ze świeżych owoców, zblenduj je na gładkie puree, stopniowo dodając cukier. Jeśli używasz soku, wymieszaj go z cukrem, aż ten całkowicie się rozpuści. Całość połącz z winem i ponownie zblenduj, a następnie przelej do szklanek lub dużych kieliszków i uzupełnij kostkami lodu. Koktajle możesz udekorować cząstkami cytryny, pomarańczy, owoców jagodowych.

Na oryginalnej, baskijskiej nazwie tego koktajlu – Kalimoxto – można połamać sobie język; przygotowanie drinka jest znacznie prostsze, bo wymaga właściwie tylko zmieszania dwóch składników. Połączenie czerwonego wina i coli może wydawać się ekscentryczne tym, którzy jeszcze go nie próbowali. Jeśli i Ty zaliczasz się do tego grona, już po kilku łykach przekonasz się, że warto było zaryzykować!
Do szklanki o pojemności ok. 240 ml włóż kilka kostek lodu, a następnie wlej wino oraz coca-colę i delikatnie zamieszaj całość. Jeśli chcesz przełamać słodycz koktajlu, dodaj kilka kropel soku z cytryny.

Popularność tego owocowego ponczu już wiele lat temu przekroczyła granice jego rodzinnej Walencji - sangria gości na letnich stołach niemal na całym świecie. Połączenie wytrawnego wina ze świeżymi owocami zachwyca bogatym, świeżym smakiem, a dodatek brandy i sporej szczypty cynamonu dodaje całości pazura. Waza pełna kolorów i aromatów, słodko-kwaśne orzeźwienie z pikantnym twistem, owoce wyławiane palcami ze szklanki… Sangria to kwintesencja lata!
Wsyp cukier do wazy, dużego garnka lub dzbanka i rozpuść go w niewielkiej ilości ciepłej wody. Umyte i obrane owoce pokrój w kostkę, a owoce cytrusowe – w plastry. Całość dodaj do syropu cukrowego, dodaj wino i cynamon, wymieszaj i odstaw naczynie na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem dodaj do sangrii brandy lub koniak oraz wybrany napój bezalkoholowy w ilości, która pozwoli Ci osiągnąć preferowane proporcje i smak. Uzupełnij napój kostkami lodu i serwuj go gościom w wysokich szklankach.