Cono Sur A New World
Aby wejść na tę stronę, musisz potwierdzić, że przekroczyłeś wiek uprawniający do picia alkoholu.
26 czerwiec 2023

Młoda kapusta duszona w białym winie - przepis wegański

Sezon na młodą kapustę w pełni! Podpowiadamy jak przyrządzić ją w mniej typowy sposób (ale wciąż z pysznym koperkiem!). Poznaj prosty przepis na przyrządzenie tego warzywa.

Składniki:

  • 1 młoda biała kapusta,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1/2 szklanki wina Cono sur Chardonnay Organic Vegan,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 150 ml wegańskiej śmietanki,
  • pęczek koperku,
  • szczypiorek i pietruszka do dekoracji
  • sól i pieprz do smaku.

Wykonanie:

Zacznij od przygotowania kapusty. Wyrzuć zewnętrzne liście, umyj ją i poszatkuj. Posiekaj cebulę oraz czosnek i podsmaż na oleju. Smaż tak długo aż cebula się zeszkli. Na tą samą patelnię dodaj kapustę i posól ją, żeby szybciej zmiękła. Duś przez 15 minut, a następnie dodaj wino oraz sok z cytryny. Pozostaw na średnim ogniu na kolejne 15 minut lub do momentu aż cały płyn odparuje. Po tym czasie wlej śmietankę (możesz ją wcześniej zahartować). Dopraw do smaku, dodaj posiekany koperek i zamieszaj. Smacznego!



Cono Sur A New World

Social Media

Kontakt

Telefon
+48 33 829-98-40
FAX
+48 33 818-28-96
Mail
recepcja@tim-wina.com.pl
Enjoy Wine Drink Wise
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.