Odpowiedź jest równie krótka, co niepozostawiająca wątpliwości: niestety nie.
Odpowiednio dobrane wino wyeksponuje i dopełni smak potrawy, ale i odwrotnie – nietrafiony wybór może skutecznie popsuć przyjemność degustacji (zarówno jedzenia, jak i napoju…). Smaki i wrażenia zawarte w produktach spożywczych – kwasowość, gorycz, umami, tłuszcz, słodycz i inne – reagują z aromatem wina i wpływają na rozpoznanie jego bukietu przez kubki smakowe.
Nawet, jeśli dopiero
zaczynasz przygodę z wine pairingiem, na pewno obiły Ci się o uszy
utarte zasady w rodzaju „czerwone wino do czerwonego mięsa” lub
„białe wino do ryb”. Stwierdzenia te mają w sobie wiele
słuszności i kierując się nimi znacznie redukujesz ryzyko
pomyłki. Jeśli jednak chcesz przyjrzeć się zagadnieniu nieco
bliżej, złote reguły doboru wina do posiłku wymagają pewnego
doprecyzowania.

Planujesz podać wino do posiłku? Zaplanuj menu z wyprzedzeniem i zastanów się, jakie smaki będą dominować na talerzach. W dopasowaniu wina do kolejnych dań pomogą Ci następujące wskazówki:
Aby docenić wszystkie atuty dobrego Pinot Noir, wypróbuj go w towarzystwie drobiowego mięsa, dań na bazie grzybów lub łagodnych serów . Produkty te uwydatnią bogactwo i głębię nut czerwonych owoców oraz przypraw, charakterystycznych dla winiarskiej sztuki Nowego Świata.