Nie ma bardziej zgranego duetu niż wino i ser; tezę te popierają nie tylko wrażenia zmysłowe, ale i twarde dowody naukowe! Cała rzecz w taninach, czyli związkach odpowiedzialnych za pełną, złożoną strukturę wina. Po nabraniu napoju do ust reagują one z białkiem wywołującym wydzielanie śliny – mucyną, powodując jego koagulację. Na skutek tego procesu odczuwamy charakterystyczną suchość i szorstkość w ustach. Tłuszcz zawarty w serach neutralizuje działanie tanin i łagodzi nieprzyjemne uczucie ściągnięcia.
Każdy z pinotów Cono Sur ma swój niepowtarzalny charakter i aromat, dlatego wytypowanie jednego gatunku sera dla całej grupy jest zadaniem praktycznie niemożliwym. Smak to doznanie subiektywne, zachęcamy więc do samodzielnych eksperymentów w tym zakresie; poniżej podajemy kilka sprawdzonych połączeń, które świetnie sprawdzą się jako punkt odniesienia do dalszych poszukiwań par idealnych.

Pinot Noir z flagowej linii Cono Sur to świeże wino o niskiej taniczności, nasycone aromatami śliwek, truskawek, malin i innych czerwonych owoców, podbite delikatną nutą dębowego drewna. Warto podać do niej równie łagodny ser, który nie przytłumi delikatnego smaku wina. Król francuskich serów pasuje tu idealnie – słonawy, lekko maślany brie nie konkuruje z lekkością pinota, a dzięki miękkiej strukturze przyjemnie rozpływa się w ustach.
Intensywna rubinowa czerwień zapowiada równie nasycony, głęboki aromat wina. Tak jest w istocie: mocno wyczuwalna nuta malin i aromat uzyskany po leżakowaniu w dębowych beczkach tworzą trwałą, wyrafinowaną kompozycję, której smak pozostaje na języku i podniebieniu jeszcze przez dłuższą chwilę. Takie wino „udźwignie” nawet pikantne, wyraziste sery.
Owcza feta – intensywnie słona, z intrygującym, ostrawym posmakiem – nie zawiedzie Twoich kubków smakowych. Dostępna jest zarówno w wersji twardej, jak i smarownej; każda konsystencja będzie równie dobra, ale uwaga! – pod warunkiem, że zdecydujesz się na prawdziwą fetę wyprodukowaną w Grecji. Cono Sur 20 Barrels Pinot Noir to wino klasy premium i zasługuje na godnego siebie partnera, zaś tanie „sery sałatkowe” nie dorównują swojemu oryginałowi w żadnym aspekcie.
Wino zachwyca nutami kawy i kakao, lekkimi taninami i długim finiszem. Najlepiej komponuje się z twardymi, słodkawymi serami o równie bogatej strukturze – takimi, jak popularny szwajcarski ser. W smaku ementalera wyczuwa się kremowe i orzechowe nuty, które harmonijnie uzupełniają nienachalną słodycz i miękkość wina.