Cono Sur A New World
Aby wejść na tę stronę, musisz potwierdzić, że przekroczyłeś wiek uprawniający do picia alkoholu.
21 grudzień 2021

Polenta z pieczarkami na czerwonym winie

Delikatna polenta i aromatyczne pieczarki z nutami rozmarynu i czerwonego wina Cono Sur to kwintesencja zimowego comfort food! Wypróbuj przepis przygotowany dla nas przez Dorotę z bloga Fly me to the spoon.

Polenta z pieczarkami na czerwonym winie




Autorka przepisu: Dorota Domino, Fly me to the spoon

Liczba porcji: 2

Składniki na polentę:

  • ¾ szklanki kaszki kukurydzianej
  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • 1 szklanka bulionu
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Składniki na pieczarki:

  • 200 g pieczarek
  • 1 szalotka
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 gałązki rozmarynu
  • ½ szklanki czerwonego wina Cono Sur
  • ¾ szklanki bulionu
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

W rondlu doprowadzamy bulion i mleko do wrzenia, wsypujemy kaszę i gotujemy na małym ogniu, aż kasza wsiąknie płyn i stanie się miękka. Przykrywamy pokrywką i dusimy na minimalnym ogniu jeszcze 3 minuty. Po tym zassie dodajemy gałkę, pieprz i sól do smaku, oliwę z oliwek i mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy posiekaną szalotkę, rozmaryn (zachowujemy odrobinę do dekoracji) i czosnek, po minucie dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, lekko solimy. Po 5 minutach wlewamy wino i czekamy aż prawie całe odparuje. Mieszamy w szklance bulion ze skrobią kukurydzianą i dodajemy do pieczarek. Mieszamy i gotujemy około 5 minut, aż sos zgęstnieje.

Polentę wykładamy na talerze, na wierzchu układamy pieczarki i posypujemy pozostałym rozmarynem do dekoracji.

Cono Sur A New World

Social Media

Kontakt

Telefon
+48 33 829-98-40
FAX
+48 33 818-28-96
Mail
recepcja@tim-wina.com.pl
Enjoy Wine Drink Wise
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.