
Autorka przepisu: Dorota Domino, Fly me to the spoon
Liczba porcji: 2
Składniki na polentę:
Składniki na pieczarki:
Przygotowanie:
W rondlu doprowadzamy bulion i mleko do wrzenia, wsypujemy kaszę i gotujemy na małym ogniu, aż kasza wsiąknie płyn i stanie się miękka. Przykrywamy pokrywką i dusimy na minimalnym ogniu jeszcze 3 minuty. Po tym zassie dodajemy gałkę, pieprz i sól do smaku, oliwę z oliwek i mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy posiekaną szalotkę, rozmaryn (zachowujemy odrobinę do dekoracji) i czosnek, po minucie dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, lekko solimy. Po 5 minutach wlewamy wino i czekamy aż prawie całe odparuje. Mieszamy w szklance bulion ze skrobią kukurydzianą i dodajemy do pieczarek. Mieszamy i gotujemy około 5 minut, aż sos zgęstnieje.
Polentę wykładamy na talerze, na wierzchu układamy pieczarki i posypujemy pozostałym rozmarynem do dekoracji.