Sommelier to osoba odpowiadająca za wine pairing, czyli odpowiedni dobór win do poszczególnych dań z menu, oraz serwowanie trunków gościom restauracji, wine barów czy winnic. Mianem tym określa się niekiedy także specjalistów z dziedziny winiarstwa, posiadających kierunkowe kwalifikacje i biorących udział w organizacji branżowych wydarzeń.
Sommelier współpracujący z danym lokalem odpowiada za bieżące zaopatrzenie i prawidłowe przechowywanie win - zarówno w butelkach, jak i tych sprzedawanych na kieliszki - a także współpracuje z szefem kuchni w zakresie budowy menu. Ważną częścią pracy sommeliera jest obsługa gości: specjalista dba o wybór odpowiedniego szkła, temperaturę i dekantację wina, doradza i opowiada o walorach serwowanego trunku.
Dowiedz się więcej na temat zasad serwowania wina:
3 mity na temat serwowania wina
Temperatura serwowania a temperatura degustacji wina
Podstawą kwalifikacji zawodowej jest ukończenie dedykowanego kursu zakończonego egzaminem i wydaniem dokumentu potwierdzającego zdobyte kompetencje. W Polsce organizacją kursów tego typu zajmują się m.in. Stowarzyszenie Polskich Sommelierów, Międzynarodowa Szkoła Barmanów i Sommelierów lub HoReCa Management Academy. Na kilku polskich uczelniach można ukończyć także kierunkowe studia podyplomowe. Wiedzę akademicką warto pogłębiać na własną rękę poprzez lekturę literatury i prasy branżowej, wizyty w winnicach, uczestnictwo w warsztatach sommelierskich, konferencjach i targach winiarskich.

Poza wymienionymi wyżej lokalami gastronomicznymi i winnicami sommelierzy zajmują się handlem hurtowym i detalicznym, prowadzeniem szkoleń i imprez degustacyjnych, organizacją wydarzeń branżowych oraz edukacją przyszłych kolegów po fachu. Wielu sommelierów para się również publicystyką i współtworzeniem katalogów win.
Zawód sommeliera poszerza horyzonty i stwarza duże możliwości w zakresie poznawania interesujących miejsc oraz ludzi o podobnych zainteresowaniach, chętnych do wymiany doświadczeń. Praca w ekskluzywnych lokalach - restauracjach fine dining, wielogwiazdkowych hotelach, kasynach itd. - wiąże się ponadto z adekwatnymi do ich poziomu zarobkami powiększanymi poprzez napiwki, sięgające zwyczajowo 10-15% ceny wyserwowanego wina.