Tegoroczne winobranie zaczęło się wcześniej, niż przewidywano: pierwsze owoce zebrano już około 10 lutego. Na „pierwszy ogień” poszły Chardonnay i Pinot Noir z doliny Lἰmari, tuż po nich – Chardonnay i Sauvignon Blanc z centralnych dolin oraz Pinot Noir z dolin Casablanca i San Antonio. Zaraz potem przyszedł czas na grona Merlot i Cabernet Sauvignon, a na koniec Carmenere i lubiące chłodny klimat Syrah. W marcu wiele odmian dojrzało niemal jednocześnie. Z tego względu w winnicach Cono Sur był to niezwykle pracowity okres, który zapisze się jako wyjątkowy w pamięci członków zespołu. Efekt tej tytanicznej pracy wynagradza jednak wszystkie trudy z nawiązką: wino z rocznika 2020 robi ogromne wrażenie.
Największym tegorocznym problemem była susza, która dotknęła Chile. Już w poprzednich latach zespół Cono Sur przygotowywał się na tę ewentualność, dokonując prewencyjnych pomiarów, optymalizując gospodarkę wodną i system nawodnienia gleb w winnicach. W rejonach najbardziej dotkniętych suszą utworzono zbiorniki wodne, a w urządzeniach mechanicznych zastosowano przetwornice częstotliwości, które zapobiegały stratom wody i umożliwiły jej wykorzystanie w 100%.
Wiosną i latem zarejestrowano średnie i wysokie temperatury. Owoce dojrzałe w suchych warunkach były zdrowe i bezpieczne pod względem fitosanitarnym, dlatego wytworzone z nich wino charakteryzuje się wysoką koncentracją i wyrazistym aromatem.
Dolina ma za sobą bardzo dobry rok – zarówno warunki klimatyczne, jak i dostępność wody nie odbiegały tu od normy, co poskutkowało zgodnym z oczekiwaniami plonem.Wyprodukowane wina mają dobrą kwasowość, balans i wyrazistość.
Zaskakująco wysokie temperatury w sezonie wiosenno-letnim wymusiły przedwczesne zbiory już w połowie lutego. Aby zebrać owoce w ich optymalnym stadium dojrzałości i zapobiec wyschnięciu roślin, winnice podlegały ścisłej kontroli przez cały sezon. Spodziewamy się, że czerwone wina z tego obszaru będą dobrze skoncentrowane, udało się także utrzymać naturalną kwasowość w odmianach Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Carignan, Malbec, Grenache, Petit Syrah, Syrah i innych. Rok w dolinie Aconcagua był trudny – ale jakże satysfakcjonujący!
Zbiory zaczęły się tu na około 10 dni przed ich przewidywaną datą. Plon był niski, owoce – niewielkie, o mocno skoncentrowanym smaku. Winorośl podlegała stałej kontroli i obserwacji; wszystko po to, by zebrać jak najwięcej owoców o dobrej kwasowości, dojrzałości fenolowej i zbalansowanym aromacie. Trzeba powiedzieć, że z pełnym sukcesem – oczekujemy nieporównywalnej z innymi jakości Cabernet Sauvignon.
Nawet miejscowe wiosenne przymrozki nie powstrzymały tu wcześniejszych zbiorów. Przyspieszone dojrzewanie owoców wymogło na zespole Cono Sur podjęcie zdecydowanej decyzji o rozpoczęciu prac. Plony okazały się być mniej obfite, niż przewidywano, ale jakość gron jest w pełni satysfakcjonująca. Sauvignon Blanc zachwyca niespotykanie przyjemną kwasowością i wyrazistym aromatem. Chardonnay jest soczyste, mineralne, z optymalną zawartością alkoholu. Wreszcie Pinot Noir – mimo tegorocznego ciepłego klimatu zebrane owoce są świeże i delikatne, a wykonane z nich wino zachwyca jedwabistymi taninami i dobrą kwasowością.
Wczesne zbiory były konieczne i tutaj, choć w części bliskich Pacyfikowi obszarów odbyły się w standardowym terminie. Wiosenne przymrozki nie wystąpiły, dzięki czemu zebrane owoce były zdrowe, o mocno skoncentrowanym i zbalansowanym smaku. Na uwagę zasługują szczególnie udane plony Sauvignon Blanc, Chardonnay i wspaniałe Pinot Noir – soczyste, o dobrej kwasowości i mocy, delikatne, eleganckie. Warto wyróżnić także tegoroczne Syrah i jego intensywny owocowy aromat. To wyjątkowy rok dla czerwonych win z doliny San Antonio.
Pogoda nie odbiegała tu od normy: temperatury utrzymywały się na średnim i wysokim poziomie, nie odnotowano przymrozków. To stworzyło dogodne warunki do dojrzewania szczepu Carmenere. Winogrona zebrano w drugim i trzecim tygodniu kwietnia – nieco wcześniej, niż zwykle, w celu zachowania ich świeżego aromatu pełnego owocowych nut. Optymalny czas zbiorów pozwoli na uzyskanie bardzo delikatnego Carmenere, które zachowa przy tym charakterystyczne dla swojej odmiany wysoką taniczność oraz koncentrację.
W zachodniej części regionu wystąpiły wiosenne przymrozki, które nie wpłynęły jednak na jakość winogron. Plony były nieco niższe, niż w zeszłym roku. Wysokie temperatury przyspieszyły dojrzewanie gron, zwłaszcza odmiany Viognier. Dzięki odpowiedniej modyfikacji terminu zbiorów udało się zachować dobrą kwasowość i głębię owocowych nut w końcowym produkcie. Zdrowe owoce dojrzałe na suchym gruncie stanowią ponadto znakomity surowiec do produkcji win organicznych. Wytworzone z nich wina będą wyraziste w smaku, dobrze skoncentrowane, bogate w nuty owocowe i dojrzałe taniny.
Warunki klimatyczne nie odbiegały od normy, a temperatury nie spadały poniżej zera. Mimo to grona i tak dojrzały przedwcześnie, co wymusiło szybką reakcję ze strony teamu Cono Sur. Na szczęście wysokość plonów okazała się zgodna z założeniami. Owoce mają znakomitą jakość Sauvignon Blanc, Chardonnay, Gewürztraminer, Pinot Noir i Cabernet Sauvignon , przeznaczonych głównie do produkcji sztandarowej linii Cono Sur Bicicleta.
Brak opadów dał się odczuć także i tutaj, jednak ostateczne efekty upraw spełniły oczekiwania zespołu Cono Sur – dzięki niskiej wilgotności owoce były wolne od grzybów i pleśni. W lecie było ponadprzeciętnie ciepło, co przyspieszyło dojrzewanie winogron i wymusiło szybsze zbiory. Pod koniec lutego zebrano wspaniałe grona Chardonnay, używane do produkcji win musujących. Prace zakończyły się wraz z końcem kwietnia na Rieslingu, niezwykle intensywnym aromacie, dobrej kwasowości i koncentracji.
W ciepłym, suchym roku 2020 kluczowe dla udanych zbiorów okazało się sprawne zarządzanie pracą winnic. Wszystkie uprawy były ściśle monitorowane, poziom nawodnienia i nasłonecznienia podlegał ścisłej kontroli, a najważniejsze decyzje o rozpoczęciu zbiorów zapadały nieraz z dnia na dzień. Wszystko to sprawiło, że rok był dla teamu Cono Sur dużym wyzwaniem – jesteśmy jednak pewni co do trafności podjętych decyzji i spodziewamy się wspaniałych win z bieżącego rocznika!