Cono Sur A New World
Aby wejść na tę stronę, musisz potwierdzić, że przekroczyłeś wiek uprawniający do picia alkoholu.
13 maj 2020

Raport ze zbiorów 2020

Zbiory 2020 zostaną zapamiętane na długo – zarówno ze względu na wyzwania, jakie stanęły przed zespołem Cono Sur, jak i na znakomitą jakość zebranych gron. Przeczytaj raport ze zbiorów, by dowiedzieć się więcej!

2020 - wyjątkowy rok dla win z Chile

Tegoroczne winobranie zaczęło się wcześniej, niż przewidywano: pierwsze owoce zebrano już około 10 lutego. Na „pierwszy ogień” poszły Chardonnay i Pinot Noir z doliny Lἰmari, tuż po nich – Chardonnay i Sauvignon Blanc z centralnych dolin oraz Pinot Noir z dolin Casablanca i San Antonio. Zaraz potem przyszedł czas na grona Merlot i Cabernet Sauvignon, a na koniec Carmenere i lubiące chłodny klimat Syrah. W marcu wiele odmian dojrzało niemal jednocześnie. Z tego względu w winnicach Cono Sur był to niezwykle pracowity okres, który zapisze się jako wyjątkowy w pamięci członków zespołu. Efekt tej tytanicznej pracy wynagradza jednak wszystkie trudy z nawiązką: wino z rocznika 2020 robi ogromne wrażenie.

Walka z kaprysami pogody w winnicach Cono Sur

Największym tegorocznym problemem była susza, która dotknęła Chile. Już w poprzednich latach zespół Cono Sur przygotowywał się na tę ewentualność, dokonując prewencyjnych pomiarów, optymalizując gospodarkę wodną i system nawodnienia gleb w winnicach. W rejonach najbardziej dotkniętych suszą utworzono zbiorniki wodne, a w urządzeniach mechanicznych zastosowano przetwornice częstotliwości, które zapobiegały stratom wody i umożliwiły jej wykorzystanie w 100%.

Wiosną i latem zarejestrowano średnie i wysokie temperatury. Owoce dojrzałe w suchych warunkach były zdrowe i bezpieczne pod względem fitosanitarnym, dlatego wytworzone z nich wino charakteryzuje się wysoką koncentracją i wyrazistym aromatem.




Dolina Lἰmari

Dolina ma za sobą bardzo dobry rok – zarówno warunki klimatyczne, jak i dostępność wody nie odbiegały tu od normy, co poskutkowało zgodnym z oczekiwaniami plonem.Wyprodukowane wina mają dobrą kwasowość, balans i wyrazistość.

Dolina Aconcagua

Zaskakująco wysokie temperatury w sezonie wiosenno-letnim wymusiły przedwczesne zbiory już w połowie lutego. Aby zebrać owoce w ich optymalnym stadium dojrzałości i zapobiec wyschnięciu roślin, winnice podlegały ścisłej kontroli przez cały sezon. Spodziewamy się, że czerwone wina z tego obszaru będą dobrze skoncentrowane, udało się także utrzymać naturalną kwasowość w odmianach Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Carignan, Malbec, Grenache, Petit Syrah, Syrah i innych. Rok w dolinie Aconcagua był trudny – ale jakże satysfakcjonujący!

Dolina Maipo

Zbiory zaczęły się tu na około 10 dni przed ich przewidywaną datą. Plon był niski, owoce – niewielkie, o mocno skoncentrowanym smaku. Winorośl podlegała stałej kontroli i obserwacji; wszystko po to, by zebrać jak najwięcej owoców o dobrej kwasowości, dojrzałości fenolowej i zbalansowanym aromacie. Trzeba powiedzieć, że z pełnym sukcesem – oczekujemy nieporównywalnej z innymi jakości Cabernet Sauvignon.

Dolina Casablanca

Nawet miejscowe wiosenne przymrozki nie powstrzymały tu wcześniejszych zbiorów. Przyspieszone dojrzewanie owoców wymogło na zespole Cono Sur podjęcie zdecydowanej decyzji o rozpoczęciu prac. Plony okazały się być mniej obfite, niż przewidywano, ale jakość gron jest w pełni satysfakcjonująca. Sauvignon Blanc zachwyca niespotykanie przyjemną kwasowością i wyrazistym aromatem. Chardonnay jest soczyste, mineralne, z optymalną zawartością alkoholu. Wreszcie Pinot Noir – mimo tegorocznego ciepłego klimatu zebrane owoce są świeże i delikatne, a wykonane z nich wino zachwyca jedwabistymi taninami i dobrą kwasowością.




Dolina San Antonio

Wczesne zbiory były konieczne i tutaj, choć w części bliskich Pacyfikowi obszarów odbyły się w standardowym terminie. Wiosenne przymrozki nie wystąpiły, dzięki czemu zebrane owoce były zdrowe, o mocno skoncentrowanym i zbalansowanym smaku. Na uwagę zasługują szczególnie udane plony Sauvignon Blanc, Chardonnay i wspaniałe Pinot Noir – soczyste, o dobrej kwasowości i mocy, delikatne, eleganckie. Warto wyróżnić także tegoroczne Syrah i jego intensywny owocowy aromat. To wyjątkowy rok dla czerwonych win z doliny San Antonio.

Dolina Cachapoal

Pogoda nie odbiegała tu od normy: temperatury utrzymywały się na średnim i wysokim poziomie, nie odnotowano przymrozków. To stworzyło dogodne warunki do dojrzewania szczepu Carmenere. Winogrona zebrano w drugim i trzecim tygodniu kwietnia – nieco wcześniej, niż zwykle, w celu zachowania ich świeżego aromatu pełnego owocowych nut. Optymalny czas zbiorów pozwoli na uzyskanie bardzo delikatnego Carmenere, które zachowa przy tym charakterystyczne dla swojej odmiany wysoką taniczność oraz koncentrację.




Dolina Colchagua

W zachodniej części regionu wystąpiły wiosenne przymrozki, które nie wpłynęły jednak na jakość winogron. Plony były nieco niższe, niż w zeszłym roku. Wysokie temperatury przyspieszyły dojrzewanie gron, zwłaszcza odmiany Viognier. Dzięki odpowiedniej modyfikacji terminu zbiorów udało się zachować dobrą kwasowość i głębię owocowych nut w końcowym produkcie. Zdrowe owoce dojrzałe na suchym gruncie stanowią ponadto znakomity surowiec do produkcji win organicznych. Wytworzone z nich wina będą wyraziste w smaku, dobrze skoncentrowane, bogate w nuty owocowe i dojrzałe taniny.

Dolina Maule

Warunki klimatyczne nie odbiegały od normy, a temperatury nie spadały poniżej zera. Mimo to grona i tak dojrzały przedwcześnie, co wymusiło szybką reakcję ze strony teamu Cono Sur. Na szczęście wysokość plonów okazała się zgodna z założeniami. Owoce mają znakomitą jakość Sauvignon Blanc, Chardonnay, Gewürztraminer, Pinot Noir i Cabernet Sauvignon , przeznaczonych głównie do produkcji sztandarowej linii Cono Sur Bicicleta.

Dolina Bἰo-Bἰo

Brak opadów dał się odczuć także i tutaj, jednak ostateczne efekty upraw spełniły oczekiwania zespołu Cono Sur – dzięki niskiej wilgotności owoce były wolne od grzybów i pleśni. W lecie było ponadprzeciętnie ciepło, co przyspieszyło dojrzewanie winogron i wymusiło szybsze zbiory. Pod koniec lutego zebrano wspaniałe grona Chardonnay, używane do produkcji win musujących. Prace zakończyły się wraz z końcem kwietnia na Rieslingu, niezwykle intensywnym aromacie, dobrej kwasowości i koncentracji.




W ciepłym, suchym roku 2020 kluczowe dla udanych zbiorów okazało się sprawne zarządzanie pracą winnic. Wszystkie uprawy były ściśle monitorowane, poziom nawodnienia i nasłonecznienia podlegał ścisłej kontroli, a najważniejsze decyzje o rozpoczęciu zbiorów zapadały nieraz z dnia na dzień. Wszystko to sprawiło, że rok był dla teamu Cono Sur dużym wyzwaniem – jesteśmy jednak pewni co do trafności podjętych decyzji i spodziewamy się wspaniałych win z bieżącego rocznika!

Cono Sur A New World

Social Media

Kontakt

Telefon
+48 33 829-98-40
FAX
+48 33 818-28-96
Mail
recepcja@tim-wina.com.pl
Enjoy Wine Drink Wise
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.