Cono Sur A New World
Aby wejść na tę stronę, musisz potwierdzić, że przekroczyłeś wiek uprawniający do picia alkoholu.
30 listopad 2021

Risotto z burakiem i oliwą truflową

Risotto z burakiem doprawione aromatyczną oliwą truflową i czerwonym winem Cono Sur to znakomita propozycja na uroczysty obiad lub kolację we dwoje. Wypróbuj najnowszy przepis BlendMana!

Risotto z burakiem i oliwą truflową




Autor: Konrad Budzyk, BlendMan.pl

Liczba porcji: 2

Składniki:

  • 1 cebula czerwona
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru
  • 250 g ryżu arborio
  • 150 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 700-800 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • pieprz i sól do smaku
  • 3 ugotowane lub upieczone buraki
  • orzechy włoskie i oliwa truflowa do podania

Wykonanie:

Na patelni rozgrzej oliwę. Cebule oraz czosnek posiekaj, a następnie smaż na średnim ogniu. Dodaj cukru i zamieszaj.

Na patelnię wsyp ryż i smaż przez 2 minuty. Wlej czerwone wino i gotuj do momentu zredukowania.

Następnie wlej 1/3 bulionu i ponawiaj dolewanie, gdy ryż już wypije wcześniej wlaną część.

Po wlaniu ostatniej części dodaj przyprawy oraz 2 starte na dużych oczkach buraki. Zamieszaj i gotuj do momentu, gdy ryż zrobi się przyjemnie klejący i miękki.

Risotto podawaj z posiekanymi orzechami włoskimi, pokrojonym burakiem oraz oliwą truflową.

Cono Sur A New World

Social Media

Kontakt

Telefon
+48 33 829-98-40
FAX
+48 33 818-28-96
Mail
recepcja@tim-wina.com.pl
Enjoy Wine Drink Wise
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.