Cono Sur A New World
Aby wejść na tę stronę, musisz potwierdzić, że przekroczyłeś wiek uprawniający do picia alkoholu.
23 czerwiec 2021

Risotto z zielonym groszkiem i cukinią

Klasyczne risotto na białym winie z dodatkiem zielonych warzyw to doskonały pomysł na letni obiad. Zobacz, jak przyrządza je BlendMan!

Risotto z zielonym groszkiem i cukinią




Autor przepisu: Konrad Budzyk, BlendMan.pl

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: 20 minut

Składniki:

  • 2 łyżki oleju lub masła roślinnego
  • 1 cebula czosnkowa
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1/3 pora
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 200g ryżu arborio (ryż do risotto)
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 800 ml bulionu warzywnego
  • 1 duża cukinia
  • 200 g mrożonego zielonego groszku
  • pieprz i sól do smaku
  • opcjonalnie 2 łyżki płatków drożdżowych

Wykonanie:

W garnku rozgrzej 1 łyżkę oleju lub roślinnego masła. Wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek, pokrojonego w półksiężyce pora oraz cukier i szczyptę soli. Smaż je na średnim ogniu przez około 3-4 minuty.

Do garnka dodaj ryż, wlej wino, wymieszaj i gotuj przez 2 minuty. Dolej około 1/3 bulionu i gotuj na średnim ogniu. Gdy ryż "spije" płyn, dolej go więcej. Pamiętaj, aby co jakiś czas zamieszać. Gotowanie zajmie około 15 minut - ryż ma być miękki.

Rozgrzej patelnię z 1 łyżką oleju. Cukinię pokrój i smaż z obu stron na złoty kolor. Odstaw na bok.

Gdy ryż już jest prawie gotowy, dodaj mrożony groszek, opcjonalnie płatki drożdżowe i gotuj jeszcze przez chwilę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z zieloną pietruszką i smażoną cukinią.

Cono Sur A New World

Social Media

Kontakt

Telefon
+48 33 829-98-40
FAX
+48 33 818-28-96
Mail
recepcja@tim-wina.com.pl
Enjoy Wine Drink Wise
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.