
Autor przepisu: Konrad Budzyk, BlendMan.pl
Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
Wykonanie:
W garnku rozgrzej 1 łyżkę oleju lub roślinnego masła. Wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek, pokrojonego w półksiężyce pora oraz cukier i szczyptę soli. Smaż je na średnim ogniu przez około 3-4 minuty.
Do garnka dodaj ryż, wlej wino, wymieszaj i gotuj przez 2 minuty. Dolej około 1/3 bulionu i gotuj na średnim ogniu. Gdy ryż "spije" płyn, dolej go więcej. Pamiętaj, aby co jakiś czas zamieszać. Gotowanie zajmie około 15 minut - ryż ma być miękki.
Rozgrzej patelnię z 1 łyżką oleju. Cukinię pokrój i smaż z obu stron na złoty kolor. Odstaw na bok.
Gdy ryż już jest prawie gotowy, dodaj mrożony groszek, opcjonalnie płatki drożdżowe i gotuj jeszcze przez chwilę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z zieloną pietruszką i smażoną cukinią.