Jeśli czytałeś nasz poprzedni tekst na temat pracy enologa, wiesz już, że jednym z głównych aspektów działalności specjalistów tej dziedziny jest praca w winnicach. Dziś przyjrzymy się jej bliżej: czym zajmują się enologowie na kolejnych etapach produkcji wina?
Doświadczony enolog wie, jaka odmiana winogron najlepiej przyjmie się na danym obszarze i w danych warunkach klimatycznych, a także kiedy rozpocząć zbiory, by uzyskać jak najwyższą jakość owoców. Doskonałym przykładem jest tu historia powstania Pinot Noir Cono Sur - pierwszego chilijskiego wina tej odmiany. Uprawa owoców tego gatunku jest dużym wyzwaniem ze względu na delikatność i podatność na uszkodzenia roślin. Aby osiągnąć jak najlepsze rezultaty, członkowie zespołu Cono Sur zaprosili więc do współpracy wybitnego francuskiego enologa Martina Prieura, który wskazał najlepsze tereny pod uprawę winorośli i doradzał w wielu kluczowych dla końcowego efektu kwestiach. Efekty znamy wszyscy - Pinot Noir Cono Sur nie ma sobie równych pośród innych chilijskich win tego gatunku.

We współpracy z całym zespołem enolog ocenia i sumuje aspekty środowiskowe, ekonomiczne oraz wszystkie inne czynniki istotne w kontekście ilości wyprodukowanego wina. Informacje te są podstawą do ustalenia ilości produkcji danego rocznika.
CIągły rozwój i modernizacja produkcji wina są kluczowe do budowy pozycji na rynku, a enologowie pełnią ważną rolę przy ich planowaniu i rekomendacjach. Niektóre z wprowadzanych innowacji odnoszą się stricte do procesów produkcyjnych, inne np. do zmniejszenia ich wpływu na środowisko przy utrzymaniu tej samej wysokiej jakości produktu. W Cono Sur innowacje dotyczą np. zwiększenia udziału odnawialnych źródeł energii, recyklingu odpadów poprodukcyjnych, koordynacji współpracy wszystkich działów w winnicy.
Enologowie odpowiadają za wszystko, co dzieje się z gronami po zbiorach. Maceracja i fermentacja musi przebiegać w ściśle określonych warunkach, pod stałym monitoringiem specjalistów: enolog decyduje m.in. o tym, w jakiej temperaturze ma przebiegać winifikacja, czy i w jakiej ilości dodawać drożdże, czy wino ma leżakować w drewnianej beczce, czy stalowym zbiorniku, a także kiedy gotowy produkt należy przelać do butelek. Specjalistyczna wiedza i doświadczenie przekładają się na charakter uzyskanego wina - dzięki enologom skupionym wokół Cono Sur możemy poznać ducha Nowego Świata zamkniętego w butelkach win najwyższej klasy.