Wino zawsze gościło powszechnie na chilijskich stołach, a w ostatnich latach jeszcze zyskało na popularności - jak wykazują statystyki, od 2020 roku średnie roczne spożycie wina w tym kraju wzrosło z 15 do 20 litrów na osobę. Szczególny wzrost zainteresowania dotyczy wina różowego, obecnego również w serii Bicicleta Cono Sur. Co warto wiedzieć o chilijskim rosé i jak wydobyć z niego pełnię aromatu przy degustacji?

Różowe wino produkuje się z tych samych gron, co wino czerwone - główna różnica polega na skróceniu czasu kontaktu płynu ze skórkami owoców. W produkcji rosé stosuje się następujące techniki:
Fermentacja różowego wina zajmuje na ogół 7-14 dni.
Rosé smakuje najlepiej po schłodzeniu do temperatury 8-12 C. Z tego względu często serwuje się je wiosną i latem w celu uzyskania przyjemnego orzeźwienia. Aby utrzymać optymalną temperaturę wina, nie powinno się zbyt długo trzymać go w kieliszku: jeśli serwujesz rosé w gorący dzień, podawaj jednorazowo mniejsze porcje wina i uzupełniaj lampki gości na bieżąco.

Ze względu na niską zawartość alkoholu (12%) i świeży, lekki aromat różowe wino dobrze komponuje się z wieloma potrawami, można z powodzeniem podać je także jako aperitif. Wśród najczęściej spotykanych dań podawanych w towarzystwie rosé wyróżniamy m.in.:
Różowe wino z serii Cono Sur Bicicleta wspaniale reprezentuje chilijskie tradycje winiarskie - jego wyraziste nuty czerwonych owoców i zbalansowana kwasowość perfekcyjnie oddają ducha Nowego Świata. To znakomity wybór na niezobowiązujące codzienne spotkania z przyjaciółmi i każdą uroczystą okazję.