Cono Sur A New World
Aby wejść na tę stronę, musisz potwierdzić, że przekroczyłeś wiek uprawniający do picia alkoholu.
31 marzec 2023

Różowy makaron z boczniakami i tymiankiem

Klasyczny przepis z roślinnym twistem? Takie lubimy najbardziej! Makaron z boczniakami i różowym winnym sosem pomysłu BlendMana cieszy zarówno oko, jak i kubki smakowe.

Różowy makaron z boczniakami i tymiankiem

Autor przepisu: Konrad Budzyk, BlendMan.pl

Składniki:

  • 200g makaronu pappardelle
  • 2 szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 250g boczniaków
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 80 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 200 ml roślinnej śmietanki 15%

Wykonanie:

Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Szalotkę pokrój w drobną kostkę, a czosnek posiekaj. Rozgrzej olej i smaż je przez 2-3 minuty.

W międzyczasie pokrój boczniaki w większą kostkę i dodaj na patelnię. Smaż kolejne 5 minut. Dopraw solą i cukrem.

Wlej wino i gotuj przez kilka minut, do momentu zredukowania płynu.

Przypraw tymiankiem, wlej śmietankę i gotuj jeszcze przez kilka minut.

Do sosu dodaj makaron z odrobiną wody po gotowaniu makaronu i bardzo dokładnie wymieszaj.

Podawaj ze świeżym tymiankiem i wegańskim parmezanem.



Cono Sur A New World

Social Media

Kontakt

Telefon
+48 33 829-98-40
FAX
+48 33 818-28-96
Mail
recepcja@tim-wina.com.pl
Enjoy Wine Drink Wise
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.