Według raportu „Agricultura orgánica: oportunidades y desafíos” opracowanego przez Ministerstwo Rolnictwa, w 2017 r. Chile zarejestrowało 174,667 hektarów certyfikowanych obszarów ekologicznych, co stanowi wzrost o 32% w porównaniu z 2016 r. To pokazuje, jak bardzo wzrosła świadomość ekologiczna.
To samo badanie dowodzi, że powierzchnia ekologiczna przeznaczona do uprawy winorośli wzrosła z 3,063 ha w 2016 r. Do 4,446 ha w 2017 r . Ten poważny wzrost, aż o 45% prezentuje, jak ważna jest świadomość upraw ekologicznych. Cono Sur ma ponad 300 hektarów przeznaczonych na ekologiczne zagospodarowanie, co stanowi prawie 10% całkowitej kwoty krajowej.
Wino Pinot Noir wymaga specyficznych jak na Chile warunków, szczep ten preferuje chłodne i zarazem suche tereny. Najlepszy region w Chile to doliny San Antonio i Casablanki.
Pinot Noir to odmiana, która jest podatna na ataki nicieni, szczególnie kiedy jest szczepiona. Organiczne zarządzanie uprawami znacznie ogranicza ataki szkodników, niestety nadal są one na nie narażone.
Pinot Noir wymaga bardzo specyficznych warunków klimatycznych, aby dostarczyć idealne owoce o odpowiednio dojrzałej kwasowości. Potrzebuje głębokich gleb i chłodnego, suchego klimatu.
Pinot Noir ma cienką skórę, co czyni go bardzo podatnym na pleśń. Organiczne zarządzanie zapewnia roślinom różnorodność grzybów, które konkurują ze sobą, co znacznie łagodzi atak pleśni. Wymaga jednak bardzo ścisłego monitorowania, aby upewnić się, że winogrona są w warunkach sanitarnych. Organiczne uprawy sprawiają, że pracownicy fizyczni mają pełne ręce roboty, tak aby zapobiec takim sytuacjom. Sprawnie zarządzają baldachimem i przycinają winorośl, co pomaga w sprawnej cyrkulacji powietrza.
Ponownie, idealne warunki klimatyczne stanowią wyzwanie podczas próby znalezienia obszarów, w których można uprawiać organicznie tę odmianę.
Ta odmiana jest szczególnie podatna na mróz, dlatego trzeba szczególnie dbać o nią podczas przymrozków.
Jak widać, wciąż istnieje wiele wyzwań, jeśli chodzi o uprawę Pinot Noir. Decydując się na jej uprawę nie korzystamy z żadnych środków chemicznych. Skupiamy się tylko i wyłącznie na środkach pochodzenia roślinnego, bądź zwierzęcego. Uprawy te nawiązują do tradycji winiarskich i cechują się szczególnym szacunkiem do ziemi.
Cono Sur stara się jak najbardziej zoptymalizować produkcję wina oraz wprowadza potrzebne innowacje, aby nasze wino było najwyższej jakości. Postęp ekologicznych upraw w Chile sprawia, że nasze Pinot Noir to wino o międzynarodowych standardach.
W raporcie opracowanym przez Ministerstwo Rolnictwa w 2017 r. wyeksportowano 670 000 litrów ekologicznego chilijskiego Pinot Noir, która jest jednym z częściej wybieranych win na świecie. Cabernet Sauvignon zajmuje pierwszą pozycję, a następnie Sauvignon Blanc.
20 lat doświadczenia wiele nas nauczyło, nie zamierzamy jednak spoczywać na laurach, bo przed nami jeszcze kilka wyzwań.