Zacznijmy od „metryczek” obu odmian: podstawowe informacje na temat win są dla nas punktem wyjścia do ich dalszych porównań.


Powyższe informacje dają nam już pewien obraz różnic między oboma gatunkami. Podsumowując zróżnicowanie nut aromatycznych: Sauvignon Blanc ma wyższą kwasowość, a w nosie i na podniebieniu uwalnia dominujące nuty owocowe i zielone. Chardonnay dojrzewające w beczkach ma świeży, owocowy smak i długi finisz; wina produkowane z pominięciem tego etapu są przyjemnie wytrawne, a w smaku wyczuwa się delikatne nuty mineralne.
Można zapytać – która z odmian jest słodsza? Nie ma tu jednak jednoznacznej odpowiedzi; poziom słodyczy danego wina decyduje się w procesie winifikacji, a warunkuje go ilość cukru resztkowego pozostała po fermentacji alkoholowej (dokładne informacje na temat zawartości alhokolu i rodzaju fermentacji znajdują się na etykietach).
W winie wytrawnym – a do takich należą obaj nasi „bohaterowie” – ilość ta jest znikoma, a wyczuwanie słodyczy jest sprawą indywidualną, zależną także od indywidualnych uwarunkowań degustatora. Głównym wyznacznikiem są tu nasze własne zmysły: zachęcamy do degustacji i samodzielnej oceny!