Cono Sur A New World
Aby wejść na tę stronę, musisz potwierdzić, że przekroczyłeś wiek uprawniający do picia alkoholu.
25 styczeń 2022

Sauvignon Blanc czy Chardonnay? Porównujemy białe wina

Zarówno Sauvignon Blanc, jak i Chardonnay Cono Sur cieszą się wielką popularnością wśród miłośników wina. Aby ułatwić Ci wybór ulubionej odmiany, przygotowaliśmy krótkie zestawienie ich cech i walorów aromatycznych.

Sauvignon Blanc i Chardonnay – informacje podstawowe

Zacznijmy od „metryczek” obu odmian: podstawowe informacje na temat win są dla nas punktem wyjścia do ich dalszych porównań.



1. Miejsce upraw w Chile

  • Sauvignon Blanc: doliny Elqui, Casablanca i San Antonio
  • Chardonnay: doliny Casablanca, San Antonio, Aconcagua i Limarí

2. Charakterystyka

  • Sauvignon Blanc: świeże, eleganckie, z wiodącymi aromatami cytrusowymi. W ustach wyczuwalna dobra kwasowość i mineralność, wysoka koncentracja aromatów, delikatne nuty ziołowe.
  • Chardonnay: lekkie, o szerokiej gamie nut aromatycznych. Wina dojrzewające w beczkach mają kremowy, maślany aromat z nutami orzecha laskowego, miodu i karmelu. Przy pominięciu procesu dojrzewania uzyskane wino ma wysoką kwasowość i mineralność, występują w nim nuty limonki, jabłka, brzoskwini, ananasa, mango, czasem także nuty kwiatowe.

3. Food pairing

  • Sauvignon Blanc: dobrze komponuje się z białym mięsem, rybami, owocami morza, warzywami i miękkimi serami. Rekomendowana temperatura serwowania to 8-10 C.
  • Chardonnay: jest dobrym uzupełnieniem dań na bazie białego mięsa, ryb, owoców morza; świetnie łączy się z wytrawnymi wypiekami, makaronami w śmietanowych i maślanych sosach oraz sałatkami z dodatkiem awokado i czosnku. Rekomendowana temperatura serwowania to 10-12 C.



Sauvignon Blanc i Chardonnay – różnice aromatyczne

Powyższe informacje dają nam już pewien obraz różnic między oboma gatunkami. Podsumowując zróżnicowanie nut aromatycznych: Sauvignon Blanc ma wyższą kwasowość, a w nosie i na podniebieniu uwalnia dominujące nuty owocowe i zielone. Chardonnay dojrzewające w beczkach ma świeży, owocowy smak i długi finisz; wina produkowane z pominięciem tego etapu są przyjemnie wytrawne, a w smaku wyczuwa się delikatne nuty mineralne.

Można zapytać – która z odmian jest słodsza? Nie ma tu jednak jednoznacznej odpowiedzi; poziom słodyczy danego wina decyduje się w procesie winifikacji, a warunkuje go ilość cukru resztkowego pozostała po fermentacji alkoholowej (dokładne informacje na temat zawartości alhokolu i rodzaju fermentacji znajdują się na etykietach).

W winie wytrawnym – a do takich należą obaj nasi „bohaterowie” – ilość ta jest znikoma, a wyczuwanie słodyczy jest sprawą indywidualną, zależną także od indywidualnych uwarunkowań degustatora. Głównym wyznacznikiem są tu nasze własne zmysły: zachęcamy do degustacji i samodzielnej oceny!

Cono Sur A New World

Social Media

Kontakt

Telefon
+48 33 829-98-40
FAX
+48 33 818-28-96
Mail
recepcja@tim-wina.com.pl
Enjoy Wine Drink Wise
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.