Cono Sur A New World
Aby wejść na tę stronę, musisz potwierdzić, że przekroczyłeś wiek uprawniający do picia alkoholu.
19 sierpień 2022

Spaghetti a'la bolognese z soczewicą i warzywami

Jak przekonać do kuchni roślinnej kulinarnego sceptyka? Zweganizuj jego ulubione danie! Przepis Blendmana na spaghetti a'la bolognese w soczewicowo-pomidorowym sosie z dodatkiem wina zadowoli nawet najbardziej wymagające kubki smakowe.

Spaghetti a'la bolognese z soczewicą i warzywami




Autor przepisu: Blendman.pl

Liczba porcji: 4

Składniki:

  • Zielona soczewica - 150g
  • Makaron - 400g
  • Oliwa - 2 łyżki
  • Cebula - 1 sztuka
  • Czosnek - 4 ząbki
  • Papryka - 1/2 sztuki
  • Pieczarki - 250g
  • Marchewka - 1 mała
  • Cukier trzcinowy - 1 łyżeczka
  • Czerwone wytrawne wino Cono Sur - 150 ml
  • Passata pomidorowa - 800g
  • Koncentrat pomidorowy - 2 łyżeczki
  • Pieprz i sól - do smaku
  • Świeża bazylia do podania

Wykonanie:

Zieloną soczewicę oraz makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniach (w osobnych garnkach).

W dużym garnku rozgrzej oliwę. Posiekaj cebulę oraz czosnek i smaż przez 3-4 minuty na średnim ogniu.

Dodaj pokrojoną w drobną kostkę paprykę, pieczarki oraz marchewkę. Smaż przez 5 minut, co jakiś czas mieszając.

Wsyp cukier, wlej wino i gotuj przez 5 minut, żeby alkohol spokojnie odparował, a wino się zredukowało.

Wlej passatę pomidorową, dodaj koncentrat oraz pieprz i sól. Gotuj do momentu aż warzywa zrobią się miękkie.

Pod koniec dodaj ugotowaną wcześniej zieloną soczewicę, dopraw do smaku pieprzem oraz solą. Gdyby sos był zbyt gęsty, możesz podlać go delikatnie wodą lub bulionem warzywnym.

Podawaj powstały sos a'la bolognese z makaronem i posiekaną świeżą bazylią.

Cono Sur A New World

Social Media

Kontakt

Telefon
+48 33 829-98-40
FAX
+48 33 818-28-96
Mail
recepcja@tim-wina.com.pl
Enjoy Wine Drink Wise
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.