
Autor przepisu: Blendman.pl
Liczba porcji: 4
Składniki:
Wykonanie:
Zieloną soczewicę oraz makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniach (w osobnych garnkach).
W dużym garnku rozgrzej oliwę. Posiekaj cebulę oraz czosnek i smaż przez 3-4 minuty na średnim ogniu.
Dodaj pokrojoną w drobną kostkę paprykę, pieczarki oraz marchewkę. Smaż przez 5 minut, co jakiś czas mieszając.
Wsyp cukier, wlej wino i gotuj przez 5 minut, żeby alkohol spokojnie odparował, a wino się zredukowało.
Wlej passatę pomidorową, dodaj koncentrat oraz pieprz i sól. Gotuj do momentu aż warzywa zrobią się miękkie.
Pod koniec dodaj ugotowaną wcześniej zieloną soczewicę, dopraw do smaku pieprzem oraz solą. Gdyby sos był zbyt gęsty, możesz podlać go delikatnie wodą lub bulionem warzywnym.
Podawaj powstały sos a'la bolognese z makaronem i posiekaną świeżą bazylią.