
Autor przepisu: Konrad Budzyk, BlendMan.pl
Składniki:
Wykonanie:
Warzywa pokrój w duże kawałki, wysmaruj dokładnie olejem i umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i piecz warzywa około 30-40 minut - mają być zarumienione.
Upieczone warzywa posiekaj bardzo drobno - możesz do tego użyć np. malaksera.
W garnku rozgrzej olej. Boczniaki pokrój w średnią kostkę i podsmaż na złoty kolor. Dodaj pomidory, czerwone wino oraz cukier i gotuj przez 3-4 minuty. Wlej sos sojowy, wsyp przyprawy, dodaj posiekane upieczone warzywa i bardzo dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku.
Ugotuj makaron. Gdy będzie już al dente, wymieszaj go z przygotowanym warzywnym sosem, wlej kilka łyżek wody pozostałej po gotowaniu makaronu i gotuj całość na średnim ogniu jeszcze przez 1-2 minuty.