Cono Sur A New World
Aby wejść na tę stronę, musisz potwierdzić, że przekroczyłeś wiek uprawniający do picia alkoholu.
31 styczeń 2022

Spaghetti z pieczonymi warzywami i boczniakami

Boczniaki to w kuchni wegańskiej składnik niemal niezastąpiony: BlendMan podaje je z makaronem i sosem z pieczonych warzyw z dodatkiem wina Cono Sur.

Spaghetti z pieczonymi warzywami



Autor przepisu: Konrad Budzyk, BlendMan.pl

Składniki:

  • Pieczarki - 400g
  • Marchewka - 2 sztuki
  • Seler naciowy - 3 sztuki
  • Cebula - 2 sztuki
  • Czosnek - 4 ząbki
  • Olej - 4 łyżki
  • Boczniaki - 250g
  • Olej - 2 łyżki
  • Pomidory krojone - 1 puszka
  • Czerwone wytrawne wino - 150 ml
  • Cukier trzcinowy - 1 łyżeczka
  • Oregano - 1 łyżeczka
  • Bazylia - 1 łyżeczka
  • Sos sojowy - 4 łyżki
  • Pieprz i sól - do smaku
  • Makaron spaghetti - 250g

Wykonanie:

Warzywa pokrój w duże kawałki, wysmaruj dokładnie olejem i umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i piecz warzywa około 30-40 minut - mają być zarumienione.

Upieczone warzywa posiekaj bardzo drobno - możesz do tego użyć np. malaksera.

W garnku rozgrzej olej. Boczniaki pokrój w średnią kostkę i podsmaż na złoty kolor. Dodaj pomidory, czerwone wino oraz cukier i gotuj przez 3-4 minuty. Wlej sos sojowy, wsyp przyprawy, dodaj posiekane upieczone warzywa i bardzo dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku.

Ugotuj makaron. Gdy będzie już al dente, wymieszaj go z przygotowanym warzywnym sosem, wlej kilka łyżek wody pozostałej po gotowaniu makaronu i gotuj całość na średnim ogniu jeszcze przez 1-2 minuty.

Cono Sur A New World

Social Media

Kontakt

Telefon
+48 33 829-98-40
FAX
+48 33 818-28-96
Mail
recepcja@tim-wina.com.pl
Enjoy Wine Drink Wise
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.