
Autorka przepisu: Dorota, Fly me to the spoon
Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 2
Składniki:
Składniki na sos:
Wykonanie:
W rondelku rozpuszczamy 2 łyżki masła. Dodajemy mąkę, intensywnie mieszając trzepaczką. Wciąż mieszając dolewamy powoli bulion. Kiedy się zagotuje, zmniejszamy ogień do minimum. Dolewamy śmietankę, wino, sok z cytryny, musztardę i dodajemy 2 łyżki masła. Wiąż mieszamy, gotując jeszcze 5 minut, do zgęstnienia. Wyłączamy gaz, przyprawiamy gałką, kurkumą, solą i pieprzem.
Odrywamy zdrewniałe końcówki szparagów (wystarczy je złamać), na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i smażymy szparagi około 3 minuty. Wykładamy na talerze, polewamy sosem i posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.