Cono Sur A New World
Aby wejść na tę stronę, musisz potwierdzić, że przekroczyłeś wiek uprawniający do picia alkoholu.
26 kwiecień 2021

Szparagi z wegańskim sosem holenderskim

Wegańska kuchnia nie zna ograniczeń: sprawdź pomysł Doroty z bloga Fly me to the spoon na roślinny sos holenderski z dodatkiem wina Cono Sur, który genialnie podkreśla smak wiosennych szparagów.

Szparagi z wegańskim sosem holenderskim




Autorka przepisu: Dorota, Fly me to the spoon

Czas przygotowania: 15 minut

Liczba porcji: 2

Składniki:

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku

Składniki na sos:

  • 4 łyżki masła wegańskiego
  • 2 łyżki mąki
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 100 ml śmietanki sojowej lub ryżowej
  • 3 łyżki wina białego Cono Sur
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

W rondelku rozpuszczamy 2 łyżki masła. Dodajemy mąkę, intensywnie mieszając trzepaczką. Wciąż mieszając dolewamy powoli bulion. Kiedy się zagotuje, zmniejszamy ogień do minimum. Dolewamy śmietankę, wino, sok z cytryny, musztardę i dodajemy 2 łyżki masła. Wiąż mieszamy, gotując jeszcze 5 minut, do zgęstnienia. Wyłączamy gaz, przyprawiamy gałką, kurkumą, solą i pieprzem.

Odrywamy zdrewniałe końcówki szparagów (wystarczy je złamać), na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i smażymy szparagi około 3 minuty. Wykładamy na talerze, polewamy sosem i posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.

Cono Sur A New World

Social Media

Kontakt

Telefon
+48 33 829-98-40
FAX
+48 33 818-28-96
Mail
recepcja@tim-wina.com.pl
Enjoy Wine Drink Wise
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.