Szprycer, czyli koktajl na bazie wina i wody gazowanej, cieszy się nieodmienną popularnością w wielu krajach zachodniej i środkowej Europy. Za „wynalazcę” napoju uznaje się Węgra Ányosa Jedlika, który pod koniec XIX wieku rozpropagował go w swoim kraju pod nazwą fröccs. Dziś szprycery tradycyjnie pija się w Niemczech, Austrii, Rumunii, na Bałkanach czy we Włoszech – tamtejszy Aperol Spritz to jeden z najpopularniejszych drinków ostatnich sezonów.
Według podstawowej receptury szprycer to mieszanka 3 części białego wina i 1 części wody gazowanej; co ważne, oba składniki powinny być mocno schłodzone. Z biegiem lat przepis doczekał się wielu modyfikacji. W samych Węgrzech znane jest kilkanaście odmian koktajlu różniących się proporcjami wina i wody, często opatrzonych zabawnymi nazwami. W niemieckiej Hesji bazą szprycera jest Apfelwein – jabłkowy napój przypominający cydr. Wspomniany Aperol Spritz składa się z prosecco, likieru Aperol i wody gazowanej.
Możliwości jest wiele, a co istotne – przyrządzając szprycer nie trzeba ograniczać się do białego wina: równie dobrze sprawdzi się tu rosé, a nawet wino czerwone, o ile wybrany gatunek nie traci swoich walorów po mocnym schłodzeniu. Szprycer „lubi” również smakowe dodatki w rodzaju plastrów cytrusów, mrożonych owoców jagodowych lub winogron, gałązek mięty czy listków bazylii.
Trafnym, bezpiecznym wyborem będzie świeże białe wino o wyczuwalnych nutach owoców cytrusowych lub tropikalnych: Bicicleta Riesling, Bicicleta Chardonnay, Organic Chardonnay. Znakomicie w połączeniu z wodą gazowaną smakuje także Pinot Noir Rose, którego wibrujący różowy kolor i soczyste aromaty owoców nieodłącznie kojarzą się z sezonem letnim i relaksem w promieniach słońca.