Cono Sur A New World
Aby wejść na tę stronę, musisz potwierdzić, że przekroczyłeś wiek uprawniający do picia alkoholu.
27 maj 2021

Tagliatelle w sosie arrabbiata na czerwonym winie

Wino Cono Sur świetnie pasuje nie tylko do dań kuchni chilijskiej: przepis BlendMana na makaron w aromatycznym sosie arrabbiata z dodatkiem naszego czerwonego wina przeniesie Was w wyobraźni do słonecznych Włoch!

Tagliatelle w aromatycznym sosie arrabbiata na czerwonym winie




Dobrej jakości pomidory, kapary, świeża bazylia, makaron ugotowany al dente, świetne wino i uśmiech nieznikający z twarzy... Wbrew pozorom to nie jest opis udanej wycieczki do Włoch, ale coś, czego możesz doświadczyć podczas gotowania i pałaszowania niniejszego dania!

Autor przepisu: Konrad Budzyk, BlendMan.pl

Składniki sosu:

  • 1 czerwona cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 suszone pomidory
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 2 łyżeczki bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • szczypta ostrej papryki
  • szczypta cynamonu

Pozostałe składniki:

  • makaron tagliatelle
  • świeża bazylia do podania
  • kapary

Wykonanie:

W garnku rozgrzej oliwę, posiekaj cebulę oraz czosnek i smaż na średnim ogniu przez 3-4 minuty.

Dodaj posiekane suszone pomidory, cukier trzcinowy oraz czerwone wino. Gotuj około 3 minuty.

Do garnka wlej pomidory z puszki, wsyp przyprawy i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 20 minut, co jakiś czas mieszając.

W międzyczasie ugotuj makaron. Pod koniec gotowania sosu dodaj do niego makaron, dokładnie wymieszaj i podawaj z posiekaną bazylią oraz kaparami.

Cono Sur A New World

Social Media

Kontakt

Telefon
+48 33 829-98-40
FAX
+48 33 818-28-96
Mail
recepcja@tim-wina.com.pl
Enjoy Wine Drink Wise
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.