Autor przepisu: Konrad Budzyk, BlendMan.pl
Składniki:
Wykonanie:
Cebulę i pora pokrój w piórka, a czosnek w plasterki. Na dużej patelni rozgrzej roślinne masło i smaż je przez około 5 minut, co jakiś czas mieszając. Dodaj cukier trzcinowy oraz szczyptę soli i smaż kolejne 2 minuty. Wlej wino i duś na średnim ogniu do momentu odparowania płynu, czyli około 10-15 minut.
Pieczarki pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej masło roślinne i smaż pieczarki na złoty kolor. Oprósz je delikatnie solą.
Do kielicha blendera dodaj tofu, mleczko kokosowe, mleko roślinne, płatki drożdżowe, mąkę kukurydzianą oraz musztardę i przyprawy. Zblenduj na gładko. Powinna powstać masa o konsystencji ciasta na naleśniki.
Formę na tartę wyłóż ciastem francuskim. Rozłóż cebule, wylej masę z tofu, a następnie poukładaj pieczarki. Wstaw foremkę do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 45 minut.
Zajadaj chwile po u pieczeniu lub na zimno.