
Autorka przepisu: Dorota, Fly me to the spoon
Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji: 2
Składniki na chutney:
Pozostałe:
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w drobną kostkę, śliwki w małe kawałki, imbir i chilli siekamy. Na głębokiej patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i smażymy 2 minuty na średnim ogniu. Dodajemy imbir, chilli, cynamon i kolendrę, po minucie dorzucamy śliwki. Gotujemy 5 minut, po czym dolewamy wino. Gotujemy na małym ogniu kolejne 30 minut, aż śliwki się rozpadną, a sos zgęstnieje. Doprawiamy balsamico, solą i pieprzem.
Tofu osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w plastry. W misce łączymy syrop klonowy z sokiem z cytryny, imbirem, solą i pieprzem. Smarujemy plastry tofu marynatą i odstawiamy na 5-10 minut. Grillujemy na suchej patelni po około 4 minuty z każdej strony do wyraźnego zbrązowienia.
Wykładamy na talerzu chutney, na wierzchu układamy tofu. Obok wykładamy rukolę, przyprawiamy ją solą i pieprzem, skrapiamy oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Całość posypujemy posiekanymi migdałami.