
Składniki:
Wykonanie:
Wyjmij mięso z lodówki na godzinę przed rozpoczęciem gotowania, tak by nabrało temperatury pokojowej, a następnie posmaruj je oliwą i dopraw solą oraz pieprzem. W miseczce połącz czosnek z rozmarynem i natrzyj mięso otrzymaną mieszanką. Obsmaż mięso z każdej strony po 3-4 minuty, przełóż do piekarnika nagrzanego do 230 C i piecz przez 25-30 minut (jeśli używasz termometru kuchennego, piecz do momentu, aż temperatura osiągnie 54 C). Wyjmij mięso z piekarnika i zaczekaj 10-15 minut, aż soki odpowiednio się zwiążą, a następnie pokrój w plastry. Pory przekrój na pół, dopraw solą i zgrilluj na tłuszczu pozostałym ze smażenia mięsa.
Składniki:
Wykonanie:
Obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę. Zalej je zimną wodą, doprowadź do wrzenia i gotuj do miękkości. Ugotowane ziemniaki odcedź i ugnieć z masłem oraz przyprawami na puree. Dodaj mąkę i wymieszaj - powstałe ciasto powinno być lekko klejące, ale łatwe do formowania. Wyłóż ciasto na podsypaną mąką stolnicę, wyrabiaj jeszcze przez minutę i podziel je na 12 części. Uformuj z nich kulki i spłaszcz je tak, by uzyskać okrągłe placki. Smaż z obu na rozgrzanym oleju do uzyskania złotobrązowego koloru.
Wykonanie:
Ubijaj na parze żółtka z sokiem z cytryny do lekkiego zgęstnienia (przez ok. 2 minuty), a następnie nie przerywając ubijania dodawaj powoli masło. Całość powinna mieć gładką, lejącą konsystencję. Zdejmij garnek z sosem z pary, dodaj szczypiorek (część zachowaj do dekoracji), dopraw według uznania i wymieszaj.
Składniki:
Wykonanie:
Zagotuj wodę w dużym garnku. Do wrzącej wody dodaj ocet. Wybij pierwsze jajko do miseczki, zamieszaj wodę w garnku tak, by wprawić ją w wir, a następnie ostrożnie wlej jajko w jego środek. Gotuj jajko przez 3 minuty, wyjmij łyżką cedzakową i przełóż na talerz. Powtórz czynność z kolejnymi jajkami.
Na każdym talerzu ułóż warstwowo 1 placek, porcję pieczeni, połówkę pora, 1 jajko i polej całość sosem. Udekoruj pozostałym szczypiorkiem. Podawaj potrawę na gorąco z lampką wina Cono Sur Organic Blend.