
Autor przepisu: Konrad Budzyk, BlendMan.pl
Składniki - pasztet:
Składniki - galaretka:
Wykonanie:
Kaszę jaglaną oraz zieloną soczewicę ugotuj w osobnych garnkach.
Na patelni rozgrzej olej. Cebulę oraz czosnek posiekaj i smaż z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego, goździków i jałowca na średnim ogniu przez 5-8 minut.
Gdy cebula jest już dobrze usmażona, wyjmij i wyrzuć liście laurowe, ziele angielskie, goździki i jałowiec.
Kaszę jaglaną, soczewicę, cebulę, sos sojowy, cząber oraz gałkę muszkatołową umieść w kielichu blendera i zmiksuj na gładką masę. Dopraw do smaku pieprzem i solą.
Foremkę o wymiarach 25x12cm wysmaruj odrobiną oleju lub wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż masę do keksówki.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, piecz pasztet przez około 60 minut. Po tym czasie odstaw do przestygnięcia.
Do garnka wlej wino, wodę, dodaj śliwki wędzone oraz żurawinę. Gotuj na średnim ogniu przez 10 minut. Po tym czasie zdejmij garnek z ognia, wymieszaj agar z odrobiną wody, wlej do garnka, dodaj sól i zmiksuj przy pomocy blendera na gładką, jednolitą masę.
Garnek ponownie umieść na palniku i gotuj przez 3-4 minuty na średnim ogniu.
Pasztet w foremce zalej zawartością garnka i odstaw do wystygnięcia na całą noc.