Okres świąteczny to idealny czas kiedy wspólny stół staje się miejscem wielu najważniejszych wydarzeń w domu. Smaki domowych potraw, choinka i ciepło dopełniają wspólne rodzinne chwile. Aby lepiej uwydatnić smak świątecznych dań, warto dobrać odpowiednie wino. Jakie? Sprawdź kilka naszych połączeń!
Nie ma świąt bez klasycznego barszczu czerwonego o intensywnym smaku buraków z dodatkiem delikatnych grzybowych uszek. Danie to wymaga subtelnego towarzystwa. Pinot Noir od Cono Sur, z delikatnymi nutami czerwonych owoców i przypraw, idealnie zbalansuje kwasowość barszczu, nie tłamsząc jego aromatów.
Lekka ryba, przygotowana na maśle lub podana w klasycznej galarecie, doskonale komponuje się z Sauvignon Blanc. Jego cytrusowe nuty i wyraźna kwasowość wprowadzają świeżość, podkreślając delikatność rybiego mięsa.
Aromatyczne pierogi, wypełnione intensywnym farszem z kapusty i świeżych grzybów, świetnie współgrają z Chardonnay. Kremowa struktura i aromaty w winie łagodzą wyrazistość farszu, tworząc harmonijne połączenie.
Bogaty smak pieczonych mięs, takich jak gęś czy kaczka, wymaga wina, które dorówna swoją intensywnością smaku. Cabernet Sauvignon od Cono Sur, z nutami ciemnych owoców wspaniale podkreśla soczystość i aromatyczność tych potraw.
Wina Cono Sur to nieodłączny element świątecznych wieczorów. Niezależnie od tego, co znajdzie się na Twoim stole, dobór odpowiedniego wina podkreśli smak potraw i stworzy niezapomniane doświadczenia kulinarne w gronie najbliższych.