Określenia “winiarska turystyka” lub “enoturystyka” obejmują szeroką gamę aktywności, umożliwiających ich uczestnikom bliższe zapoznanie się z historią i procesami produkcji wina, a także jego degustację. To ciekawe doświadczenie zarówno dla początkujących miłośników wina, jak i tych dysponujących większą wiedzą na jego temat. Dzięki enoturystyce mogą na własne oczy zobaczyć, w jakich warunkach dojrzewają grona i jak produkowane są ich ulubione odmiany, poznając przy tym detale, których nie sposób dojrzeć na co dzień.

Zwiedzanie winnic to także kopalnia ciekawostek na temat historii i tradycji kulturowych danego regionu - a wino często produkuje się na bardzo atrakcyjnych pod tym względem terenach. Całości dopełniają walory krajobrazowe: malowniczo położone winnice i piękna pogoda to połączenie, które wręcz gwarantuje udany wypoczynek na łonie natury.
W kraju tak bogatym w tradycje winiarskie, jak Chile, enoturystyka jest naturalnym zjawiskiem i częstym wyborem podróżników odwiedzających kraj oraz lokalnych mieszkańców, którzy chcą dowiedzieć się więcej na temat miejscowej produkcji wina.

Posiadłości Cono Sur także są otwarte dla turystów. Zwiedzać można winnicę Santa Elisa w Chimbarongo oraz winnicę Ocio, gdzie powstaje najsłynniejsze wino marki, Cono Sur Premium Pinot Noir. Goście przemierzają zaułki winnic pieszo lub na rowerach, poznają tajniki produkcji organicznego wina, wytwarzanego w harmonii z życiem lokalnej flory i fauny oraz poszanowaniem praw i tradycji lokalnej społeczności. Zwiedzanie kończy się degustacją wina Cono Sur produkowanego na danym terenie.
Rezerwacje wycieczek w winnicach Cono Sur dostępne są na międzynarodowej stronie marki.