Cono Sur A New World
Aby wejść na tę stronę, musisz potwierdzić, że przekroczyłeś wiek uprawniający do picia alkoholu.
08 listopad 2023

Winna konfitura z czerwonej cebuli

Przetwory z dodatkiem wina? Sprawdź jak można przygotować konfiturę z czerwonej cebuli!

Listopad to czas na przetwory! Jeżeli masz w swojej kuchni resztkę wina to mamy sposób na wykorzystanie jej w naprawdę pyszny sposób. Konfitura z czerwonej cebuli jest słodko-ostra ze wspaniałym aromatem wina. Nada się idealnie do mięs i serów i będzie idealną przystawką do posiłku.

Składniki:

  • 700 g czerwonej cebuli
  • 60 g cukru (najlepiej brązowego)
  • 150 ml czerwonego wina Cono Sur
  • 10 ml octu jabłkowego
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Obraną cebulę pokrój w cienkie piórka.
  2. Na patelni rozpuść cukier uważając żeby się nie przypalił.
  3. Gdy cukier stanie się płynny zdejmij go z ognia, dodaj cebulę, sól i przemieszaj.
  4. Postaw patelnię z powrotem na ogień i często mieszając poczekaj aż cukier wraz z cebulą się skarmelizują. Proces zajmie około 10 minut.
  5. Dodaj wino i ocet.
  6. Duś przez 20 minut, następnie poczekaj aż płyny się zredukują.
  7. Przypraw całość do smaku pieprzem.
  8. Przełóż konfiturę do słoików i dobrze je zakręć (pamiętaj, że ranty muszą być czyste).

Takie słoiki są gotowe do pasteryzacji. Jeżeli nie chcesz wykonywać tego kroku - przechowuj je w lodówce nie dłużej niż pięć dni. Smacznego!



Cono Sur A New World

Social Media

Kontakt

Telefon
+48 33 829-98-40
FAX
+48 33 818-28-96
Mail
recepcja@tim-wina.com.pl
Enjoy Wine Drink Wise
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.