Cono Sur A New World
Aby wejść na tę stronę, musisz potwierdzić, że przekroczyłeś wiek uprawniający do picia alkoholu.
24 maj 2021

Winne ciasto z rabarbarem

Ciasto z rabarbarem to wiosenna klasyka, a podkręcone odrobiną białego wina zyskuje zupełnie nowy wymiar smaku! Sprawdź, jak piecze je Dorota z bloga Fly me to the spoon.

Winne ciasto z rabarbarem




Autorka przepisu: Dorota, Fly me to the spoon

Tortownica: 20 cm

Czas przygotowania: 10 minut + 1 godzina pieczenia

Składniki:

  • 415 g mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli i gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 140 g cukru lub erytrolu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 280 ml mleka kokosowego
  • 100 ml białego wina Cono Sur
  • 2 łodygi rabarbaru
  • 1 łyżka płatków migdałowych

Przygotowanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 180⁰C (góra dół). Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki lekko smarujemy dowolnym tłuszczem. Rabarbar kroimy na małe kawałki.

Wszystkie mokre składniki miksujemy, a suche (oprócz migdałów) mieszamy. Dodajemy suche do mokrych i miksujemy krótko do uzyskania gęstej masy. Dodajemy połowę rabarbaru, mieszamy i wykładamy do tortownicy. Wyrównujemy. Na wierzchu układamy pozostały rabarbar, posypujemy płatkami migdałowymi i pieczemy 1 godzinę.

Studzimy 20 minut w tortownicy, zdejmujemy obręcz i studzimy całkowicie.

Cono Sur A New World

Social Media

Kontakt

Telefon
+48 33 829-98-40
FAX
+48 33 818-28-96
Mail
recepcja@tim-wina.com.pl
Enjoy Wine Drink Wise
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.